przepis-placki-rosti-z-camembertem-i-pieczonymi-figami-balsamicznymij

Placki rösti z camembertem i pieczonymi figami

Składniki

Sposób przygotowania

1. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Oczyszczamy figi i kroimy je na ćwiartki. Mieszamy figi z octem balsamicznym i rozkładamy je na blasze do pieczenia.

2. Pieczemy figi w rozgrzanym piekarniku przez 5 minut, aż staną się soczyste. W międzyczasie przygotowujemy placki hash browns zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kroimy ser camembert na plastry.

3. Układamy placki hash browns na półmisku w formie wieńca. Na wierzchu rozkładamy camembert, a na nim pieczone figi. Posypujemy listkami tymianku i pieprzem do smaku.

Taki talerz rösti można zrobić w mgnieniu oka. Najlepiej upiec figi wcześniej i pozwolić im ostygnąć do temperatury pokojowej. Tylko placki muszą być gorące i chrupiące.

Wskazówka: Pyszne również z serem brie, mozzarellą lub roquefortem.

Wskazówka: Nawet schłodzone placki rösti są pyszną przekąską na imprezę!