Placki rösti z camembertem i pieczonymi figami
Składniki
- 12 placków Aviko Rösti
- 3 figi
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 200 g sera camembert
- 3 gałązki tymianku
Użyte produty
Sposób przygotowania
1. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Oczyszczamy figi i kroimy je na ćwiartki. Mieszamy figi z octem balsamicznym i rozkładamy je na blasze do pieczenia.
2. Pieczemy figi w rozgrzanym piekarniku przez 5 minut, aż staną się soczyste. W międzyczasie przygotowujemy placki hash browns zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kroimy ser camembert na plastry.
3. Układamy placki hash browns na półmisku w formie wieńca. Na wierzchu rozkładamy camembert, a na nim pieczone figi. Posypujemy listkami tymianku i pieprzem do smaku.
Taki talerz rösti można zrobić w mgnieniu oka. Najlepiej upiec figi wcześniej i pozwolić im ostygnąć do temperatury pokojowej. Tylko placki muszą być gorące i chrupiące.
Wskazówka: Pyszne również z serem brie, mozzarellą lub roquefortem.
Wskazówka: Nawet schłodzone placki rösti są pyszną przekąską na imprezę!