italian_gratin_with_mint_pesto

Włoski gratin z miętowym pesto

Składniki

  • 6 Kremowych Wegańskich Gratinów
  • 4 gałązki mięty
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 6 fig
  • 1 limonka
  • 3 łyżki cukru + dodatkowa ilość
  • 2 kulki burraty po 150 g
  • 6 plasterków szynki serrano lub parmeńskiej
aviko-kremowe-weganskie-gratiny-one-for-all na talerzu w restauracji

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 45 min

  1. Upiecz gratiny na grillu lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu w piekarniku. Trzymaj w cieple.
  2. Usuń końcówki gałązek mięty i odłóż na bok. Aby przygotować pesto, zmiksuj pozostałe liście mięty w blenderze lub za pomocą blendera ręcznego z 2 łyżeczkami orzechów nerkowca i oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Pokrój figi na kawałki. Umyj limonkę i zetrzyj zieloną skórkę z owocu.
  4. Podgrzej figi z limonką, cukrem i 2 łyżkami wody, aż cukier lekko się skarmelizuje. Dodaj sok z limonki i kolejne 3 łyżki wody i gotuj figi, aż
  5. zmiękną. Rozgnieć figi widelcem na grubą konfiturę lub zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę. Dodaj cukier do smaku.
  6. Posiekaj resztę orzechów nerkowca. Upraż je na grillu, w piekarniku lub na suchej patelni, aż uzyskają złoty kolor, a następnie przesyp na talerz.
  7. Przekrój gratiny na pół i ułóż na 4 deseczkach lub talerzach. Rozłóż na nich pesto i burratę. Rozerwij szynkę na paski i ułóż na burracie.
  8. Nałóż łyżką dżem figowy na szynkę i posyp prażonymi orzechami nerkowca. Udekoruj odłożonymi listkami mięty.