
Tatar warzywny
Składniki
- 2 Kremowe Wegańskie Gratiny Aviko
- 1 zielona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 25 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 bakłażany
- 6 łyżek oliwy
- 6 bimi
- 1 pak choi
- 2 pomidory Ramallet
- 1 ostra papryka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanych ziół (mięta, bazylia i/lub szczypiorek)
- 1 cytryna
- Rzeżucha
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 45 min
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Pokrój zieloną paprykę i cukinię w drobną kostkę. Przygotuj krem, miksując w blenderze gratin z połową pokrojonej w kostkę papryki i cukinii, szczypiorkiem i 1 ząbkiem czosnku.
- Dodaj miękkie masło i podgrzewaj na patelni na małym ogniu przez 8-10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Pokrój bakłażany wzdłuż na 6 plasterków od podstawy łodygi, ale pozostaw je połączone u góry.
- Umieść bakłażany na blasze do pieczenia i skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek. Piecz bakłażany w piekarniku przez około 20 minut.
- Pokrój łodygi bimi w drobną kostkę, pozostawiając główki w całości. Drobno posiekaj również pak choi, pomidory i ostrą paprykę.
- Zmiksuj kostki bimi z jogurtem, 2 łyżkami oliwy z oliwek, posiekanymi ziołami i 1 ząbkiem czosnku. Dopraw sos bimi sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
- Aby przygotować tatar, rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na grillu lub patelni. Smaż pozostałą paprykę i cukinię z pak choi, ostrą papryką i sosem bimi przez 4 minuty, aż będą al dente. Osobno usmaż również różyczki bimi, aż będą al dente.
- Dodaj pokrojone w kostkę pomidory do tataru i zdejmij tatar z ognia, aby pomidory nadały mu świeży akcent. Dopraw solą i pieprzem.
- Ułóż bakłażany w kształcie wachlarza na 2 lub 4 deseczkach do serwowania. Rozłóż sos i tatar na wierzchu. Udekoruj różyczkami bimi i rzeżuchą.
Wskazówka: Nie smaż zbyt długo warzyw do tataru, aby zachowały chrupkość.