tartare_de_la_tierra

Tatar warzywny

Składniki

  • 2 Kremowe Wegańskie Gratiny Aviko
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 bakłażany
  • 6 łyżek oliwy
  • 6 bimi
  • 1 pak choi
  • 2 pomidory Ramallet
  • 1 ostra papryka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanych ziół (mięta, bazylia i/lub szczypiorek)
  • 1 cytryna
  • Rzeżucha
aviko-kremowe-weganskie-gratiny-one-for-all na talerzu w restauracji

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 45 min

  1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Pokrój zieloną paprykę i cukinię w drobną kostkę. Przygotuj krem, miksując w blenderze gratin z połową pokrojonej w kostkę papryki i cukinii, szczypiorkiem i 1 ząbkiem czosnku.
  2. Dodaj miękkie masło i podgrzewaj na patelni na małym ogniu przez 8-10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Pokrój bakłażany wzdłuż na 6 plasterków od podstawy łodygi, ale pozostaw je połączone u góry.
  4. Umieść bakłażany na blasze do pieczenia i skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek. Piecz bakłażany w piekarniku przez około 20 minut.
  5. Pokrój łodygi bimi w drobną kostkę, pozostawiając główki w całości. Drobno posiekaj również pak choi, pomidory i ostrą paprykę.
  6. Zmiksuj kostki bimi z jogurtem, 2 łyżkami oliwy z oliwek, posiekanymi ziołami i 1 ząbkiem czosnku. Dopraw sos bimi sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
  7. Aby przygotować tatar, rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na grillu lub patelni. Smaż pozostałą paprykę i cukinię z pak choi, ostrą papryką i sosem bimi przez 4 minuty, aż będą al dente. Osobno usmaż również różyczki bimi, aż będą al dente.
  8. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory do tataru i zdejmij tatar z ognia, aby pomidory nadały mu świeży akcent. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Ułóż bakłażany w kształcie wachlarza na 2 lub 4 deseczkach do serwowania. Rozłóż sos i tatar na wierzchu. Udekoruj różyczkami bimi i rzeżuchą.

Wskazówka: Nie smaż zbyt długo warzyw do tataru, aby zachowały chrupkość.