Talerz serowych przekąsek z orzeźwiającym dipem jogurtowym
Składniki
4 porcje
- 6 szt. Aviko Habanero Cheese Nuggets
- 6 szt. Aviko Chili Cheddar Black Nuggets
- 6 szt. Aviko Chili Cheddar Cheese Nuggets
- 1 filiżanka papryczek Padrón
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 filiżanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kremu kokosowego
- 1 łyżka świeżej posiekanej mięty
- Skórka i sok z 1 limonki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Przygotuj serowe nuggetsy Aviko zgodnie z instrukcjami na opakowaniach.
Po usmażeniu odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie nadziej nuggetsy pojedynczo na wykałaczki, żeby łatwiej było je serwować.
Przygotuj papryczki Padrón.
W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj papryczki i podsmaż, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą.
Przygotuj dip jogurtowy.
W misce połącz jogurt naturalny i krem z kokosa. Dodaj posiekaną miętę, skórkę i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem.
Złóż danie.
Na dużym talerzu rozłóż serowe nuggetsy i podsmażone papryczki. W środku umieść miseczkę z dipem jogurtowym. Udekoruj ćwiartkami limonki i listkami mięty. Zachęć gości do nadziewania po jednym nuggetsie i kawałku papryczki na wykałaczkę i maczania w orzeźwiającym jogurtowym sosie.
Wskazówka od szefa kuchni
Kluczem tego dania jest balans pomiędzy ostrością nuggetsów i papryczek a łagodnością kremowego dipu. Mięta i limonka dodają świeżości, która doskonale równoważy bogaty smak sera.