cauliflower_steak_with_gratin_salsa_verde

Stek z kalafiora z gratinem i salsą verde

Składniki

  • 4 Kremowe Wegańskie Gratiny Aviko
  • 1 kalafior
  • 1 pęczek pietruszki płaskolistnej
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • ½ ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • ½ małej cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • Świeży chrzan
  • 60 g panko
  • 40 g masła o temperaturze pokojowej
aviko-kremowe-weganskie-gratiny-one-for-all na talerzu w restauracji

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 45 min

  1. Oczyść kalafior i pokrój na 4 grube plastry (= steki).
  2. Aby przygotować salsę verde, drobno posiekaj pietruszkę i zielony pieprz. Usuń nasiona z ostrej papryki i drobno posiekaj.
  3. Zetrzyj czosnek. Drobno posiekaj szalotkę i cebulę. Pokrój czerwoną paprykę w drobną kostkę.
  4. Wymieszaj pietruszkę i pieprz z czosnkiem, szalotką, cebulą i połową papryki. Dodaj 5 łyżek oliwy z oliwek. Dopraw salsę verde startym chrzanem i solą do smaku.
  5. Posmaruj stek kalafiora pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek. Grilluj steki na grillu (lub na patelni grillowej) przez 4 minuty z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe i upieczone. Od czasu do czasu trzymaj steki na ogniu przez krótki czas, aby uzyskać pyszny wędzony smak.
  6. W międzyczasie przygotuj gratiny zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj panko z miękkim masłem i posyp nim blachę do pieczenia. Piecz kruszonkę w piekarniku, aż będzie złocistobrązowa i chrupiąca.
  7. Połóż steki kalafiora na 4 talerzach. Rozłóż na nich salsę verde i resztę czerwonej papryki. Dodaj trochę chrzanu do smaku. Dodaj gratiny i posyp kruszonką.