
Stek z kalafiora z gratinem i salsą verde
Składniki
- 4 Kremowe Wegańskie Gratiny Aviko
- 1 kalafior
- 1 pęczek pietruszki płaskolistnej
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- ½ ostrej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- ½ małej cebuli
- 1 czerwona papryka
- 7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- Świeży chrzan
- 60 g panko
- 40 g masła o temperaturze pokojowej
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 45 min
- Oczyść kalafior i pokrój na 4 grube plastry (= steki).
- Aby przygotować salsę verde, drobno posiekaj pietruszkę i zielony pieprz. Usuń nasiona z ostrej papryki i drobno posiekaj.
- Zetrzyj czosnek. Drobno posiekaj szalotkę i cebulę. Pokrój czerwoną paprykę w drobną kostkę.
- Wymieszaj pietruszkę i pieprz z czosnkiem, szalotką, cebulą i połową papryki. Dodaj 5 łyżek oliwy z oliwek. Dopraw salsę verde startym chrzanem i solą do smaku.
- Posmaruj stek kalafiora pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek. Grilluj steki na grillu (lub na patelni grillowej) przez 4 minuty z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe i upieczone. Od czasu do czasu trzymaj steki na ogniu przez krótki czas, aby uzyskać pyszny wędzony smak.
- W międzyczasie przygotuj gratiny zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj panko z miękkim masłem i posyp nim blachę do pieczenia. Piecz kruszonkę w piekarniku, aż będzie złocistobrązowa i chrupiąca.
- Połóż steki kalafiora na 4 talerzach. Rozłóż na nich salsę verde i resztę czerwonej papryki. Dodaj trochę chrzanu do smaku. Dodaj gratiny i posyp kruszonką.