przepis-fryti-loaded-fries-wavy-california

Loaded Fries Wavy California

Składniki (na porcję):

  • 250 g frytek Aviko Wavy Blends o smaku ziołowo-czosnkowym
  • 1 panierowany sznycel z kurczaka
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 filet z anchois w oliwie z oliwek (puszka)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ¼ główki sałaty rzymskiej Little Gem
  • 1 łyżka płatków parmezanu
  • 2-3 gałązki rzeżuchy grochowej
  • Blender ręczny

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Przygotowujemy frytki zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Smażymy sznycel z kurczaka na patelni, w piekarniku lub we frytkownicy, aż będzie złotobrązowy i gotowy.
  2. Kroimy cebulę w paski. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy majonez z filetem z anchois i oliwą z oliwek. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Kroimy sałatę w paski.
  3. Przekładamy frytki łyżką na deskę lub do miski. Chrupiącą pierś z kurczaka kroimy w paski. Rozkładamy sałatę i kurczaka na frytkach. Na wierzch nakładamy kropki majonezu Cezar i dekorujemy danie płatkami sera oraz rzeżuchą.

Wskazówka: Wolisz kuchnię wegetariańską? Przygotuj to danie z filetem wegetariańskim i zastąp anchois 1 łyżeczką kaparów.