monkfish_stew_with_gratin

Gulasz z żabnicy z gratinem

Składniki

  • 4 Kremowe Wegański Gratiny Aviko
  • 2 białe i/lub czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 ml białego wina wytrawnego
  • ½ ostrej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 300 g filetów z żabnicy
  • 3-4 gałązki kolendry
  • 2 gałązki kopru
aviko-kremowe-weganskie-gratiny-one-for-all na talerzu w restauracji

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 min

  1. Posiekaj cebulę. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a czerwoną i żółtą paprykę na kawałki wielkości 2 cm. Pomidory pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż cebulę i czosnek przez 1 minutę. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez 2 minuty. Dodaj pomidory i smaż przez kolejną minutę.
  3. Wlej wino do warzyw. Dodaj kawałek ostrej papryki i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia.
  4. Zmniejsz ogień i duś warzywa przez 15 minut. W międzyczasie przygotuj gratiny zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Umieść filety rybne między warzywami i duś przez 8–10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Połóż gratiny na 4 talerzach. Dodaj warzywa z rybą i sosem. Udekoruj liśćmi kolendry i koperkiem.

Wskazówka: Zamiast ryby możesz użyć piersi kurczaka. Aby uzyskać danie wegetariańskie, podawaj z jajkiem na miękko lub gotowanym w koszulce.