
Gulasz z żabnicy z gratinem
Składniki
- 4 Kremowe Wegański Gratiny Aviko
- 2 białe i/lub czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 3 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 125 ml białego wina wytrawnego
- ½ ostrej papryki
- 1 liść laurowy
- 300 g filetów z żabnicy
- 3-4 gałązki kolendry
- 2 gałązki kopru
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 30 min
- Posiekaj cebulę. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a czerwoną i żółtą paprykę na kawałki wielkości 2 cm. Pomidory pokrój w kostkę.
- Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż cebulę i czosnek przez 1 minutę. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez 2 minuty. Dodaj pomidory i smaż przez kolejną minutę.
- Wlej wino do warzyw. Dodaj kawałek ostrej papryki i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i duś warzywa przez 15 minut. W międzyczasie przygotuj gratiny zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Umieść filety rybne między warzywami i duś przez 8–10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Połóż gratiny na 4 talerzach. Dodaj warzywa z rybą i sosem. Udekoruj liśćmi kolendry i koperkiem.
Wskazówka: Zamiast ryby możesz użyć piersi kurczaka. Aby uzyskać danie wegetariańskie, podawaj z jajkiem na miękko lub gotowanym w koszulce.