Cytrusowe Churros
Składniki (na porcję)
- 1 Aviko Churros XXL
- 1 grejpfrut
- 1 pomarańcza
- 1 mandarynka
- 50 g borówek
- Marynata (100g cukru/100 ml soku (z wymienionych powyżej cytrusów)/100 ml cava/białe wino)
- Sorbet pomarańczowy / baza sorbetowa z suszonych pomarańczy / mus z białej czekolady
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina czekania
- Pokrój owoce cytrusowe.
- Wyciśnij pozostałość soku, który będziesz używać do marynaty.
- Karmelizuj cukier, zdeglazuj go sokiem z owoców cytrusowych i 100 ml wina lub cava. Zredukuj do 1/3 objętości.
- Pozwól marynacie ostygnąć do temperatury pokojowej i zamarynuj w niej owoce przez co najmniej 1 godzinę.
- Przygotuj churros zgodnie z instrukcjami i umieść je na talerzu z przygotowanym daniem.
- Uformuj sorbet w quenelle i połóż na talerz.
- Udekoruj przekrojonymi na pół borówkami.