cytrusowe-churros

Cytrusowe Churros

Składniki (na porcję)

  • 1 Aviko Churros XXL
  • 1 grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 1 mandarynka
  • 50 g borówek
  • Marynata (100g cukru/100 ml soku (z wymienionych powyżej cytrusów)/100 ml cava/białe wino)
  • Sorbet pomarańczowy / baza sorbetowa z suszonych pomarańczy / mus z białej czekolady
Churros XXL Aviko na talerzu z sosem owocowym

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina czekania

  1. Pokrój owoce cytrusowe.
  2. Wyciśnij pozostałość soku, który będziesz używać do marynaty.
  3. Karmelizuj cukier, zdeglazuj go sokiem z owoców cytrusowych i 100 ml wina lub cava. Zredukuj do 1/3 objętości.
  4. Pozwól marynacie ostygnąć do temperatury pokojowej i zamarynuj w niej owoce przez co najmniej 1 godzinę.
  5. Przygotuj churros zgodnie z instrukcjami i umieść je na talerzu z przygotowanym daniem.
  6. Uformuj sorbet w quenelle i połóż na talerz.
  7. Udekoruj przekrojonymi na pół borówkami.