churros XXL Aviko zaserwowane jako deser w restauracji, obtoczone w kajmaku i maku, z sosem z czerwonych owoców i jadalnymi kwiatami

Churros z makiem, kremem diplomat i sosem malinowo-truskawkowym

Składniki

Porcje: 4

•              4 szt. Aviko XXL churros

•              100 g karmelizowanego skondensowanego mleka/masy krówkowej (dulce de leche)

•              30 g maku

 

Na krem diplomat:

•              500 ml mleka

•              4 żółtka

•              50 g skrobi kukurydzianej

•              100 g cukru

•              1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

•              50 g masła

•              250 g serka mascarpone

•              250 ml śmietany kremówki (35%)

•              2 g soli

 

Na sos malinowo-truskawkowy:

•              150 g malin (świeżych lub mrożonych)

•              150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

•              80 g cukru

•              1 łyżeczka soku z cytryny

•              1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (do zagęszczenia)

 

Do dekoracji:

•              Świeże maliny i truskawki

•              Jadalne kwiaty (opcjonalnie)

churros XXL Aviko zaserwowane jako deser w restauracji, obtoczone w kajmaku i maku, z sosem z czerwonych owoców i jadalnymi kwiatami

Sposób przygotowania

Churros:

•              Usmaż Aviko Churros zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

•              Zanuż churros w masie krówkowej.

•              Obtocz w maku.

 

Krem budyniowy:

•              W rondlu podgrzej mleko, żeby było gorące, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

•              W misce utrzyj żółtka, cukier, sól i skrobię na gładką masę.

•              Stopniowo wlewaj do masy gorące mleko, cały czas mieszając.

•              Przelej masę z powrotem do rondla i gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje.

•              Dodaj masło i ekstrakt waniliowy i zostaw do ostygnięcia.

 

Krem diplomat:

•              Ubij śmietanę kremówkę.

•              W osobnej misce delikatnie wymieszaj krem budyniowy z mascarpone.

•              Wmieszaj ubitą śmietanę do masy, delikatnie, żeby pozostała lekka i napowietrzona.

 

Sos malinowo-truskawkowy:

•              Do rondla wrzuć maliny, truskawki, cukier i sok z cytryny.

•              Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na średnim ogniu 5-7 minut.

•              Dodaj skrobię i gotuj dodatkowe 1-2 minuty.

•              Schłodź do temperatury pokojowej

 

Złóż danie:

•              Na talerz nałóż solidną porcję kremu diplomat jako bazę.

•              Wlej 1-2 łyżki sosu owocowego dokoła kremu.

•              Na kremie połóż churros z makiem.

•              Udekoruj świeżymi owocami i kwiatami, które dodadzą pięknych kolorów i będą przyciągać wzrok.

Wskazówka od szefa kuchni

Ten deser może być gwiazdą Twojego słodkiego menu. Jego wygląd, elegancka prezentacja i wyrafinowany smak z pewnością zrobią wrażenie na gościach.

Churros XXL Aviko na talerzu z sosem owocowym

Produkty Aviko użyte w tym przepisie