frytura-wlewana-do-frytownicy-w-restauracji

Co zrobić, gdy frytura nie spełnia naszych oczekiwań

Frytura używana do smażenia ma duże znaczenie dla jakości finalnego produktu, jego smaku i wyglądu.

Poznaj kilka najczęściej występujących problemów z fryturą oraz podpowiedzi, jak je rozwiązać. Oto część trzecia w cyklu naszych artykułów związanych z procesem głębokiego smażenia. Zapraszamy do lektury!

Nadmierne zużycie oleju

Prawdopodobne przyczyny:

  • niedokładne/zbyt szybkie odsączanie oleju po wyjęciu koszyka z produktem
  • zbyt niska temperatura oleju
  • smażenie produktu wcześniej rozmrożonego

Zalecane rozwiązania:

  • dokładnie odsączaj kosz z oleju
  • zwiększ temperaturę smażenia
  • smaż tylko dobrze zmrożony produkt
  • nie rozmrażaj produktu i nie zamrażaj go ponownie

Pieniący się olej

Prawdopodobne przyczyny:

  • pozostałości środków myjących we frytownicy
  • nadmierne rozwarstwienie oleju
  • przegrzanie się oleju
  • przeładowany koszyk frytownicy

Zalecane rozwiązania:

  • sprawdź procedury czyszczenia urządzeń
  • dokładnie płucz i wycieraj frytownicę po umyciu
  • sprawdź termostat
  • stosuj zasadę 1:10 (proporcja produktu do frytury)

Lepkość produktów

Prawdopodobne przyczyny:

  • zbyt gwałtowne podgrzanie oleju
  • przegrzanie oleju
  • "gorące punkty" na grzałkach frytownicy
  • rozpad struktury oleju

Zalecane rozwiązania:

  • podgrzewaj olej stopniowo, zapobiegając przypaleniu
  • sprawdź termostat
  • sprawdź ewentualne uszkodzenia powłoki grzałek
  • sprawdź czy wymiana oleju przebiega prawidłowo

Produkty po usmażeniu są brudne i zbyt tłuste

Prawdopodobne przyczyny:

  • zbyt słabo podgrzana frytura
  • przeładowany koszyk frytownicy
  • produkt częściowo rozmrożony

Zalecane rozwiązania:

  • sprawdź termostat
  • stosuj zasadę 1:10 (proporcja produktu do frytury)
  • przechowuj produkt zgodnie z zaleceniami producenta

Palenie się i dymienie tłuszczu

Prawdopodobne przyczyny:

  • stary olej lub frytura
  • częściowo rozmrożony produkt
  • zanieczyszczony olej
  • przegrzanie oleju

Zalecane rozwiązania:

  • zweryfikuj proces wymiany oleju
  • zadbaj o poprawne magazynowanie produktów
  • filtruj lub odcedzaj olej codziennie
  • sprawdź termostat

Ciemnienie oleju

Prawdopodobne przyczyny:

  • solenie nad frytownicą lub przed smażeniem
  • zanieczyszczony olej
  • brudny olej
  • przegrzanie oleju
  • przepracowany olej

Zalecane rozwiązania:

  • produkt posól dopiero po wyjęciu z frytownicy
  • filtruj lub odcedzaj olej codziennie
  • czyść frytownicę minimum raz w tygodniu
  • sprawdź termostat
  • wymieniaj tłuszcz częściej (raz na 3-5 dni)

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowinkami ze świata gastronomii, otrzymywać wiedzę przydatną w prowadzeniu lokalu gastronomicznego i informacje o nowych produktach i konceptach w Aviko, ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA, korzystając z formularza poniżej.