
Co zrobić, gdy frytura nie spełnia naszych oczekiwań
Zapisz się do newslettera AvikoFrytura używana do smażenia ma duże znaczenie dla jakości finalnego produktu, jego smaku i wyglądu.
Poznaj kilka najczęściej występujących problemów z fryturą oraz podpowiedzi, jak je rozwiązać. Oto część trzecia w cyklu naszych artykułów związanych z procesem głębokiego smażenia. Zapraszamy do lektury!
Nadmierne zużycie oleju
Prawdopodobne przyczyny:
- niedokładne/zbyt szybkie odsączanie oleju po wyjęciu koszyka z produktem
- zbyt niska temperatura oleju
- smażenie produktu wcześniej rozmrożonego
Zalecane rozwiązania:
- dokładnie odsączaj kosz z oleju
- zwiększ temperaturę smażenia
- smaż tylko dobrze zmrożony produkt
- nie rozmrażaj produktu i nie zamrażaj go ponownie
Pieniący się olej
Prawdopodobne przyczyny:
- pozostałości środków myjących we frytownicy
- nadmierne rozwarstwienie oleju
- przegrzanie się oleju
- przeładowany koszyk frytownicy
Zalecane rozwiązania:
- sprawdź procedury czyszczenia urządzeń
- dokładnie płucz i wycieraj frytownicę po umyciu
- sprawdź termostat
- stosuj zasadę 1:10 (proporcja produktu do frytury)
Lepkość produktów
Prawdopodobne przyczyny:
- zbyt gwałtowne podgrzanie oleju
- przegrzanie oleju
- "gorące punkty" na grzałkach frytownicy
- rozpad struktury oleju
Zalecane rozwiązania:
- podgrzewaj olej stopniowo, zapobiegając przypaleniu
- sprawdź termostat
- sprawdź ewentualne uszkodzenia powłoki grzałek
- sprawdź czy wymiana oleju przebiega prawidłowo
Produkty po usmażeniu są brudne i zbyt tłuste
Prawdopodobne przyczyny:
- zbyt słabo podgrzana frytura
- przeładowany koszyk frytownicy
- produkt częściowo rozmrożony
Zalecane rozwiązania:
- sprawdź termostat
- stosuj zasadę 1:10 (proporcja produktu do frytury)
- przechowuj produkt zgodnie z zaleceniami producenta
Palenie się i dymienie tłuszczu
Prawdopodobne przyczyny:
- stary olej lub frytura
- częściowo rozmrożony produkt
- zanieczyszczony olej
- przegrzanie oleju
Zalecane rozwiązania:
- zweryfikuj proces wymiany oleju
- zadbaj o poprawne magazynowanie produktów
- filtruj lub odcedzaj olej codziennie
- sprawdź termostat
Ciemnienie oleju
Prawdopodobne przyczyny:
- solenie nad frytownicą lub przed smażeniem
- zanieczyszczony olej
- brudny olej
- przegrzanie oleju
- przepracowany olej
Zalecane rozwiązania:
- produkt posól dopiero po wyjęciu z frytownicy
- filtruj lub odcedzaj olej codziennie
- czyść frytownicę minimum raz w tygodniu
- sprawdź termostat
- wymieniaj tłuszcz częściej (raz na 3-5 dni)
Jeśli chcesz być na bieżąco z nowinkami ze świata gastronomii, otrzymywać wiedzę przydatną w prowadzeniu lokalu gastronomicznego i informacje o nowych produktach i konceptach w Aviko, ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA, korzystając z formularza poniżej.