frytki-nakladane-do-kosza-do-smazenia-w-restauracji

Co zrobić, gdy jakość frytek nas nie zadowala

Zapewne zależy Ci na jakości serwowanych dań - ona bowiem decyduje o sukcesie Twojego lokalu. Czasami jednak proste błędy mogą negatywnie wpływać na jakość, powodując niezadowolenie Twoje i Twoich Klientów.

Poznaj kilka typowych problemów pojawiających się podczas głębokiego smażenia oraz naszych sposobów na ich rozwiązanie! Oto część druga w cyklu naszych artykułów związanych z procesem głębokiego smażenia. Zapraszamy do lektury!

Frytki po usmażeniu są wiotkie i zbyt tłuste

Prawdopodobne przyczyny:

  • zbyt krótki czas smażenia
  • przepełniony koszyk frytownicy
  • kosz z produktem po usmażeniu pozostał zawieszony nad fryturą
  • zanieczyszczona frytura
  • zbyt niska temperatura oleju
  • uszkodzony termostat frytownicy

Zalecane rozwiązania:

  • dostosuj czas smażenia
  • zmniejsz porcję w koszyku (zasada 1:10 – na jedną część produktu powinno przypadać 10 części oleju)
  • zdejmuj kosz z produktem zaraz po usmażeniu i odsączeniu
  • dodaj świeżą fryturę lub wymień ją całkowicie
  • kontroluj temperaturę oleju
  • przeprowadź test frytownicy

Produkt po usmażeniu jest twardy i pusty w środku

Prawdopodobne przyczyny:

  • zbyt długi czas smażenia
  • zbyt wysoka temperatura smażenia

Zalecane rozwiązania:

  • dostosuj czas smażenia
  • kontroluj temperaturę oleju

Produkt po usmażeniu jest posklejany

Prawdopodobne przyczyny:

  • przepełniony koszyk frytownicy
  • kosz nie był wstrząsany podczas smażenia
  • produkt był rozmrożony i ponownie zamrożony

Zalecane rozwiązania:

  • zmniejsz porcję w koszyku (zasada 1:10)
  • wstrząsaj koszem podczas smażenia (co 30-40 sekund)
  • sprawdź sposób dostawy - łańcuch chłodniczy
  • przechowuj produkt zgodnie z zaleceniami producenta

Zbyt niska wydajność produktu

Prawdopodobne przyczyny:

  • nieostrożne obchodzenie się z produktem
  • niewłaściwe porcjowanie

Zalecane rozwiązania:

  • sprawdź praktyki stosowane przez dostawców i załogę - nie wolno rzucać worków z produktem
  • przeszkol personel z zasad obchodzenia się z produktem
  • kontroluj wagę porcji
  • stosuj produkty o wysokiej wydajności

Frytki są zbyt krótkie

Prawdopodobne przyczyny:

  • nieostrożne obchodzenie się z produktem
  • nieprawidłowy sposób przechowywania produktu

Zalecane rozwiązania:

  • sprawdź praktyki stosowane przez dostawców i załogę - nie wolno rzucać worków z produktem
  • przeszkol personel z zasad obchodzenia się z produktem
  • zadbaj o poprawne magazynowanie
  • sprawdzaj produkt przy dostawie

Słaba struktura wewnętrzna - krótki czas utrzymania chrupkości

Prawdopodobne przyczyny:

  • zbyt krótki czas smażenia
  • kosz pozostawiony zbyt długo nad frytownicą
  • zbyt długi czas od chwili przygotowania produktu do jego serwowania
  • serwowanie posolonego produktu

Zalecane rozwiązania:

  • stosuj zalecany w instrukcji czas i temperaturę smażenia
  • trzymaj kosz nad frytownicą tylko do jego odsączenia z oleju
  • podawaj produkt zaraz po usmażeniu
  • posolony produkt szybko traci chrupkość - podawaj produkt nieposolony lub sól go tuż przed serwowaniem

Produkt jest bez smaku, jałowy

Prawdopodobne przyczyny:

  • zbyt wiele różnych produktów smażonych w tej samej frytownicy
  • zbyt długi czas smażenia
  • przepracowany, zanieczyszczony olej

Zalecane rozwiązania:

  • smaż tylko jeden typ produktu w jednej frytownicy
  • dostosuj czas smażenia
  • dodaj świeżą fryturę lub wymień ją całkowicie

Produkt po otwarciu opakowania jest pokryty kryształkami lodu

Prawdopodobne przyczyny:

  • produkt został rozmrożony i zamrożony ponownie

Zalecane rozwiązania:

  • sprawdź sposób dostawy - łańcuch chłodniczy
  • przechowuj produkt zgodnie z zaleceniami producenta

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowinkami ze świata gastronomii, otrzymywać wiedzę przydatną w prowadzeniu lokalu gastronomicznego i informacje o nowych produktach i konceptach w Aviko, ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA, korzystając z formularza poniżej.