
Dlaczego bataty?
Zapisz się do newslettera AvikoOferujesz frytki z batatów w menu Twojego lokalu gastronomicznego? Jeśli nie, to podpowiadamy, dlaczego warto to rozważyć.
Bataty znane od wieków
Zanim jednak skupimy się na tym co w batatach jest najlepsze, kilka słów o tym skąd pochodzą. Batat, czyli słodki ziemniak uprawiany był już od 750 r. p.n.e. Do Europy, a ściślej do Hiszpanii, przywędrował dzięki Kolumbowi, skąd kolejni hiszpańscy i portugalscy odkrywcy rozwozili go do innych zakątków świata, głównie Azji i Afryki. W XVI w. w południowo-wschodniej części Stanów Zjednoczonych był jednym z głównych składników odżywczych, po czym w latach 30-tych XIX w. stracił nieco na popularności.
Słodkie ziemniaki coraz popularniejsze
Rosnący trend na słodkie ziemniaki to jeden z powodów, dla których restauratorzy powinni rozważyć poszerzenie swojego menu o ten właśnie dodatek. Unikalny proces produkcji frytek z batatów Aviko gwarantuje zachowanie koloru (pomarańczowy kolor słodkie ziemniaki zawdzięczają karotenoidom beta-karotenu, czyli naturalnym pigmentom). Frytki z batatów doskonale prezentują się na talerzu i dają ogromne pole do popisów kulinarnych.

Dlaczego konsumenci wybierają bataty?
Słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy A, C i B5, miedzi, błonnika, niacyny, potasu oraz żelaza. Co więcej, badania wykazują, że słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny, przez co korzystnie wpływają na pracę trzustki, a także na dłużej zapewniają uczucie sytości. Jest to doskonała alternatywa do menu dedykowanego diabetykom. Frytki z batatów Aviko nie zawierają glutenu, dlatego doskonale wpisują się również w menu dla osób z nietolerancją tego składnika.
Poza niekwestionowanymi właściwościami zdrowotnymi, trzeba przyznać, że frytki z batatów wyróżniają się wyjątkowym smakiem. Doskonale sprawdzą się jako przekąska do dipowania, trendy dodatek do burgerów czy grillowanego halloumi, a nawet jako deser z dipem karmelowym.

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowinkami ze świata gastronomii, otrzymywać wiedzę przydatną w prowadzeniu lokalu gastronomicznego i informacje o nowych produktach i konceptach w Aviko, ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA, korzystając z formularza poniżej.