
Zielony burger z rösti
Składniki
- 200 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
- 12 Okrągłych placków rösti Aviko
- 2 jajka
- 6 łyżek bułki tartej
- 12 krewetek
- 250 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 1 ostra papryka
- 8 broccolini
- 2 zielone szparagi
- 1 awokado
- Sok z 2 limonek
- Jadalne kwiaty do dekoracji
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 30 minut
- Uformuj puree w 8 kulek. Ubij jajka. Posyp bułkę tartą na talerzu. Obtocz kulki w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Oczyść krewetki. Obierz je i odetnij głowy od ogonków. Oddziel skórki i głowy od ogonków.
- Aby przygotować olej krewetkowy, podsmaż skórki i głowy na suchej patelni przez 5 minut. Dodaj oliwę z oliwek i pozostaw na bardzo małym ogniu na 10 minut.
- Pokrój czerwoną paprykę i pomidory w kostkę. Usuń nasiona z ostrej papryki i drobno posiekaj. W blenderze zmiksuj czerwoną paprykę z pomidorami i połową ostrej papryki na gładką masę. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
- W blenderze zmiksuj olej ze skorupkami i głowami krewetek. Przecedź i pozostaw olej krewetkowy do ostygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Przygotuj rösti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W międzyczasie umyj broccolini i szparagi. Piecz je na grillu lub patelni grillowej przez 5 minut, aż będą al dente. Pokrój na kawałki wielkości 4 cm.
- Rozgnieć awokado widelcem. Dopraw guacamole sokiem z limonki, pozostałą papryką i solą.
- Smaż kulki z puree ziemniaczanego przez 3–4 minuty, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące. Odsącz na papierze do pieczenia.
- Nałóż odrobinę pikantnego sosu na 4 głębokie talerze. Na każdym talerzu ułóż burgera z rösti: na 1 placku nałóż 1/8 guacamole i ułóż broccolini. Na wierzchu ułóż kolejny placek, posmaruj 1/8 guacamole i ułóż szparagi. Przykryj ostatnim plackiem rösti.
- Rozłóż krewetki na burgerach. Wstaw burgery do piekarnika na kolejne 3–4 minuty, aż krewetki będą ugotowane i soczyste.
- Połóż burgery na sosie. Skrop burgery olejem z krewetek i udekoruj jadalnymi kwiatami. Obok burgerów ułóż kulki z puree ziemniaczanego.
Wskazówka: Aby uzyskać bardziej intensywny kolor oleju z krewetek, pod koniec smażenia dodaj 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego wraz ze skórką i pestkami.