mystery_mash_with_2_kinds_of_mushrooms

Zaskakujące purée z mieszanką dwóch grzybów

Składniki

  • 600 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
  • 2 łyżeczki szafranu
  • 200 g brązowych pieczarek
  • 50 g grzybów w pęczku np. shiitake lub boczniaków
  • 150 ml białego wina lub octu sherry
  • 3 łyżki cukru
  • 75 g parmezanu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 150 g niesolonego masła
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżka szczypiorku z kwiatami
  • 2 łyżki (mini) bazylii
domowe-puree-ziemniaczane-aviko-serwis

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 25 min

  1. Posiekaj drobno szafran i namoczy w 3 łyżeczkach ciepłej wody przez 5 minut.
  2. Oczysć brązowe pieczarki i pokrój w cienkie plasterki. Rozluźnij grzyby w pęczku, wytrzyj do czysta i włóż do miski.
  3. Wlej ocet winny z cukrem do rondla. Rozpuść cukier na małym ogniu. Polej grzyby z pęczka marynatą słodko-kwaśną i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Zetrzyj ser. Posyp 4 łyżkami parmezanu grill lub suchą patelnię. Pozostaw ser do stopienia i upiecz 4 chrupiące ciasteczka. Pozostaw chrupiący ser do ostygnięcia.
  5. Przygotuj puree ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Smaż plasterki brązowych pieczarek przez 5 minut, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące z obu stron.
  6. Rozpuść masło w rondelku. Dodaj orzeszki piniowe. Pozwól masłu nabrać orzechowego koloru i zdejmij beurre noisette z ognia. Dopraw skórką z cytryny, solą i pieprzem. Drobno posiekaj szczypiorek.
  7. Dopraw puree ziemniaczane szafranem i wodą po jego moczeniu, 4 łyżkami beurre noisette, solą i pieprzem.
  8. Nałóż puree ziemniaczane na 4 talerze i spłaszcz je tylną częścią łyżki. Wbij chrupiące grzyby w puree.
  9. Rozłóż słodko-kwaśne grzyby na puree. Skrop ostatnimi 4 łyżkami oliwy z oliwek i posyp szczypiorkiem, kwiatami szczypiorku, (mini) bazylią i chrupiącym serem. Nałóż beurre noisette wokół puree i podawaj.

Wskazówka: Namocz szafran i przechowuj w tej formie, aby zawsze szybko i łatwo nadać puree smak szafranu.