Wytrawna pavlova z grillowanymi warzywami

Wytrawna pavlova z grillowanymi warzywami

Składniki

(4 porcje)

  • 750 g puree ziemniaczanego Aviko Super Mash Homemade
  • 25 g parmezanu (kawałek)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 białka jaj
  • 1 cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • Garść natki pietruszki, bazylii i/lub trybuli
Wytrawna pavlova z grillowanymi warzywami

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 120°C. Zetrzyj ser, wymieszaj z puree i mąką.
  2. Ubij białka z 1 łyżeczką soli na sztywno. Delikatnie wmieszaj do puree w 3 porcjach.
  3. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 24 cm. Nałóż puree, formując dekoracyjne kropki wokół.
  4. Piecz przez 1 godzinę, aż pavlova będzie chrupiąca z zewnątrz i kremowa w środku.
  5. Pokrój cukinię w półksiężyce, cebulę w cząstki, paprykę w paski. Wymieszaj z oliwą, dopraw.
  6. Grilluj warzywa partiami przez 5 minut, aż będą al dente i zrumienione.
  7. Po upieczeniu zostaw pavlovę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut. Odwróć na talerz, zdejmij papier, ponownie odwróć na półmisek.
  8. Posmaruj pesto, ułóż warzywa, dopraw i udekoruj świeżymi ziołami.
domowe-puree-ziemniaczane-aviko-serwis

Produkt Aviko użyty w przepisie