
Wytrawna pavlova z grillowanymi warzywami
Składniki
(4 porcje)
- 750 g puree ziemniaczanego Aviko Super Mash Homemade
- 25 g parmezanu (kawałek)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 białka jaj
- 1 cukinia
- 2 czerwone cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki zielonego pesto
- Garść natki pietruszki, bazylii i/lub trybuli

Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 120°C. Zetrzyj ser, wymieszaj z puree i mąką.
- Ubij białka z 1 łyżeczką soli na sztywno. Delikatnie wmieszaj do puree w 3 porcjach.
- Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 24 cm. Nałóż puree, formując dekoracyjne kropki wokół.
- Piecz przez 1 godzinę, aż pavlova będzie chrupiąca z zewnątrz i kremowa w środku.
- Pokrój cukinię w półksiężyce, cebulę w cząstki, paprykę w paski. Wymieszaj z oliwą, dopraw.
- Grilluj warzywa partiami przez 5 minut, aż będą al dente i zrumienione.
- Po upieczeniu zostaw pavlovę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut. Odwróć na talerz, zdejmij papier, ponownie odwróć na półmisek.
- Posmaruj pesto, ułóż warzywa, dopraw i udekoruj świeżymi ziołami.

