spring_calamari_on_hashbrown

Wiosenne kalmary na plackach rösti

Składniki

  • 8 Okrągłych placków rösti Aviko
  • 4 kalmary
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 pomidor
  • 1 mała szalotka
  • 2 łyżeczki octu sherry
  • 1 awokado
  • 1 łyżka szczypiorku
  • (Mini) bazylia
okragle-placki-typu-rosti-do-piekarnika-konwekcji-aviko-serwis

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Oczyść kalmary. Przekrój je wzdłuż na pół i pokrój w romby. Posmaruj 1 łyżką oliwy z oliwek, posyp solą i pieprzem.
  2. Ubij winegret z soku z cytryny, musztardy i ostatnich 5 łyżek oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Pokrój pomidora w drobną kostkę. Drobno posiekaj szalotkę. Wymieszaj pomidora i szalotkę z octem sherry. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój awokado w cienkie plasterki.
  4. Przygotuj placki rösti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grilluj kalmary przez 6 minut, aż będą ładnie zarumienione i ugotowane.
  5. Umieść placki na 4 talerzach. Rozłóż na nich pomidora, szalotkę i awokado. Na wierzchu ułóż kalmary i skrop winegretem cytrynowym. Udekoruj kwiatami szczypioru i (mini) bazylią.

Wariant: Podaj grillowane przegrzebki, tuńczyka lub filet z łososia jako dodatek do chrupiących rösti.

Wskazówka: Pokrojone kalmary pięknie zwijają się podczas grillowania. Dzięki temu danie wygląda nie tylko elegancko, ale także zyskuje wyjątkowy charakter.