
Wiosenne kalmary na plackach rösti
Składniki
- 8 Okrągłych placków rösti Aviko
- 4 kalmary
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 pomidor
- 1 mała szalotka
- 2 łyżeczki octu sherry
- 1 awokado
- 1 łyżka szczypiorku
- (Mini) bazylia
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 20 minut
- Oczyść kalmary. Przekrój je wzdłuż na pół i pokrój w romby. Posmaruj 1 łyżką oliwy z oliwek, posyp solą i pieprzem.
- Ubij winegret z soku z cytryny, musztardy i ostatnich 5 łyżek oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
- Pokrój pomidora w drobną kostkę. Drobno posiekaj szalotkę. Wymieszaj pomidora i szalotkę z octem sherry. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój awokado w cienkie plasterki.
- Przygotuj placki rösti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grilluj kalmary przez 6 minut, aż będą ładnie zarumienione i ugotowane.
- Umieść placki na 4 talerzach. Rozłóż na nich pomidora, szalotkę i awokado. Na wierzchu ułóż kalmary i skrop winegretem cytrynowym. Udekoruj kwiatami szczypioru i (mini) bazylią.
Wariant: Podaj grillowane przegrzebki, tuńczyka lub filet z łososia jako dodatek do chrupiących rösti.
Wskazówka: Pokrojone kalmary pięknie zwijają się podczas grillowania. Dzięki temu danie wygląda nie tylko elegancko, ale także zyskuje wyjątkowy charakter.