asian_beef_tartare

Tatar wołowy po azjatycku

Składniki

  • 8 Okrągłych placków typu rösti Aviko
  • 300 g steku wołowego lub polędwicy
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula dymka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 limonki
  • 2 pak choi
  • 100 g grzybów Shimeji
okragle-placki-typu-rosti-do-piekarnika-konwekcji-aviko-serwis

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Osusz mięso i pokrój w drobną kostkę. Obierz i zetrzyj imbir oraz czosnek. Drobno posiekaj cebulę dymkę; odłóż 1 łyżkę krążków do dekoracji.
  2. Wymieszaj mięso z 2 łyżeczkami imbiru i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj czosnek do smaku. Dopraw tatar sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  3. Wymieszaj resztę imbiru i czosnku z drobno posiekaną cebulką dymką i 4 łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  4. Przekrój pak choi na pół i wytrzyj grzyby do czysta. Posmaruj pak choi olejem imbirowo-czosnkowym. Wymieszaj grzyby z pozostałą częścią oleju.
  5. Przygotuj placki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grilluj pak choi na grillu lub patelni grillowej przez 2 minuty z każdej strony. Grilluj grzyby przez 1-2 minuty. Dopraw warzywa solą i pieprzem.
  6. Umieść rösti na 4 talerzach. Nałóż grzyby na 4 placki, a tatar na pozostałe 4. Dodaj grillowaną kapustę pak choi i posyp krążkami cebuli dymki.

Wskazówka: Dodaj odrobinę oleju sezamowego i sosu sojowego do tatara, aby uzyskać dodatkowy azjatycki smak.