
Tatar wołowy po azjatycku
Składniki
- 8 Okrągłych placków typu rösti Aviko
- 300 g steku wołowego lub polędwicy
- 4 cm korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula dymka
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 limonki
- 2 pak choi
- 100 g grzybów Shimeji
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 20 minut
- Osusz mięso i pokrój w drobną kostkę. Obierz i zetrzyj imbir oraz czosnek. Drobno posiekaj cebulę dymkę; odłóż 1 łyżkę krążków do dekoracji.
- Wymieszaj mięso z 2 łyżeczkami imbiru i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj czosnek do smaku. Dopraw tatar sokiem z limonki, solą i pieprzem.
- Wymieszaj resztę imbiru i czosnku z drobno posiekaną cebulką dymką i 4 łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Przekrój pak choi na pół i wytrzyj grzyby do czysta. Posmaruj pak choi olejem imbirowo-czosnkowym. Wymieszaj grzyby z pozostałą częścią oleju.
- Przygotuj placki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grilluj pak choi na grillu lub patelni grillowej przez 2 minuty z każdej strony. Grilluj grzyby przez 1-2 minuty. Dopraw warzywa solą i pieprzem.
- Umieść rösti na 4 talerzach. Nałóż grzyby na 4 placki, a tatar na pozostałe 4. Dodaj grillowaną kapustę pak choi i posyp krążkami cebuli dymki.
Wskazówka: Dodaj odrobinę oleju sezamowego i sosu sojowego do tatara, aby uzyskać dodatkowy azjatycki smak.