meat_on_a_stick

Szaszłyk na puree

Składniki

  • 400 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek pietruszki płaskolistnej
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • Szczypta mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • Sok z 1 cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • 600 g fileta z udka kurczaka ze skórką
  • 2 ostre papryki
  • 12-16 liści sałaty czerwonolistnej
domowe-puree-ziemniaczane-aviko-serwis

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 min

  1. Posiekaj 1 cebulę. Usuń nasiona z ostrej papryki i drobno posiekaj. Zmiażdż czosnek i pietruszkę. Wymieszaj cebulę, czerwoną paprykę, czosnek i pietruszkę z przyprawami, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dopraw chimichurri solą i pieprzem.
  2. Osusz filety z udka kurczaka i umieść je w misce. Polej połową marynaty i odstaw na 15 minut, aby się zamarynowały.
  3. Pokrój resztę cebuli i czerwoną paprykę w kostkę o boku 2-3 cm. Filety z udka kurczaka również pokrój w kostkę o równych rozmiarach. Nadziej kurczaka, cebulę i paprykę na 4 szaszłyki.
  4. Przygotuj puree ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grilluj szaszłyki z kurczaka na grillu lub patelni grillowej przez 10-12 minut, aż będą złocisto-brązowe i upieczone.
  5. Nałóż puree ziemniaczane na 4 talerze. Rozłóż na nim liście sałaty. Połóż szaszłyki z kurczaka na sałacie i polej je pozostałym sosem chimichurri.

Wskazówka: Masz więcej czasu? Marynuj kurczaka w marynacie przez co najmniej 4 godziny, a nawet przez całą noc, aby uzyskać bardziej intensywny smak.