
Szaszłyk na puree
Składniki
- 400 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek pietruszki płaskolistnej
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- Szczypta mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- Sok z 1 cytryny
- 6 łyżek oliwy
- 600 g fileta z udka kurczaka ze skórką
- 2 ostre papryki
- 12-16 liści sałaty czerwonolistnej
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 30 min
- Posiekaj 1 cebulę. Usuń nasiona z ostrej papryki i drobno posiekaj. Zmiażdż czosnek i pietruszkę. Wymieszaj cebulę, czerwoną paprykę, czosnek i pietruszkę z przyprawami, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dopraw chimichurri solą i pieprzem.
- Osusz filety z udka kurczaka i umieść je w misce. Polej połową marynaty i odstaw na 15 minut, aby się zamarynowały.
- Pokrój resztę cebuli i czerwoną paprykę w kostkę o boku 2-3 cm. Filety z udka kurczaka również pokrój w kostkę o równych rozmiarach. Nadziej kurczaka, cebulę i paprykę na 4 szaszłyki.
- Przygotuj puree ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grilluj szaszłyki z kurczaka na grillu lub patelni grillowej przez 10-12 minut, aż będą złocisto-brązowe i upieczone.
- Nałóż puree ziemniaczane na 4 talerze. Rozłóż na nim liście sałaty. Połóż szaszłyki z kurczaka na sałacie i polej je pozostałym sosem chimichurri.
Wskazówka: Masz więcej czasu? Marynuj kurczaka w marynacie przez co najmniej 4 godziny, a nawet przez całą noc, aby uzyskać bardziej intensywny smak.