
Stek z łopatki wieprzowej w stylu perskim
Składniki
- 600 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
- 4 kotlety z łopatki wieprzowej
- 1 mały ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki za'ataru + dodatkowo
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego + dodatkowo
- ½ łyżeczki wędzonej papryki + dodatkowo
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 małe marchewki
- 2 łyżki migdałów
- 2 gałązki pietruszki
- 2 pomarańcze
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki pestek granatu
- 100 g fety
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 30 min
- Osusz mięso i umieść w głębokim talerzu. Zmiażdż czosnek w oliwie z oliwek. Dodaj za'atar, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, paprykę i sok z cytryny. Dopraw marynatę solą i pieprzem.
- Oblej mięso marynatą i marynuj przez 15 minut. Od czasu do czasu obracaj mięso.
- Oczyść marchewki i przekrój wzdłuż na pół. W międzyczasie grubo posiekaj migdały i pietruszkę.
- Wyczyść 1 pomarańczę. Zetrzyj skórkę z owocu i wyciśnij sok z obu pomarańczy. Wymieszaj sok pomarańczowy, skórkę, miód i na koniec kmin rzymski. Zredukuj sok pomarańczowy o połowę.
- Przygotuj puree ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Grilluj kotlety wieprzowe na grillu lub na patelni grillowej przez 4-5 minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione i upieczone. W międzyczasie grilluj marchewki przez 5 minut, aż będą al dente. Posmaruj je glazurą pomarańczową i podgrzewaj krótko, aż glazura przylgnie do marchewek.
- Nałóż puree ziemniaczane na 4 talerze. Pokrój kotlety wieprzowe na plasterki i ułóż na puree. Rozłóż marchewki na wierzchu. Rozkrusz fetę na talerzach i posyp pestkami granatu, migdałami, pietruszką oraz dodatkową za'atarą, kminem rzymskim i wędzoną papryką według uznania.
Wskazówka: Aby uzyskać wyjątkowo kremowe puree, dodaj do ziemniaków odrobinę miękkiego masła i wymieszaj. Z części pietruszki przygotuj aromatyczny olejek pietruszkowy i skrop nim danie.