persian_pork_shoulder_steak

Stek z łopatki wieprzowej w stylu perskim

Składniki

  • 600 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
  • 4 kotlety z łopatki wieprzowej
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki za'ataru + dodatkowo
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego + dodatkowo
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki + dodatkowo
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 małe marchewki
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 gałązki pietruszki
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki pestek granatu
  • 100 g fety
domowe-puree-ziemniaczane-aviko-serwis

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 min

  1. Osusz mięso i umieść w głębokim talerzu. Zmiażdż czosnek w oliwie z oliwek. Dodaj za'atar, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, paprykę i sok z cytryny. Dopraw marynatę solą i pieprzem.
  2. Oblej mięso marynatą i marynuj przez 15 minut. Od czasu do czasu obracaj mięso.
  3. Oczyść marchewki i przekrój wzdłuż na pół. W międzyczasie grubo posiekaj migdały i pietruszkę.
  4. Wyczyść 1 pomarańczę. Zetrzyj skórkę z owocu i wyciśnij sok z obu pomarańczy. Wymieszaj sok pomarańczowy, skórkę, miód i na koniec kmin rzymski. Zredukuj sok pomarańczowy o połowę.
  5. Przygotuj puree ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Grilluj kotlety wieprzowe na grillu lub na patelni grillowej przez 4-5 minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione i upieczone. W międzyczasie grilluj marchewki przez 5 minut, aż będą al dente. Posmaruj je glazurą pomarańczową i podgrzewaj krótko, aż glazura przylgnie do marchewek.
  7. Nałóż puree ziemniaczane na 4 talerze. Pokrój kotlety wieprzowe na plasterki i ułóż na puree. Rozłóż marchewki na wierzchu. Rozkrusz fetę na talerzach i posyp pestkami granatu, migdałami, pietruszką oraz dodatkową za'atarą, kminem rzymskim i wędzoną papryką według uznania.

Wskazówka: Aby uzyskać wyjątkowo kremowe puree, dodaj do ziemniaków odrobinę miękkiego masła i wymieszaj. Z części pietruszki przygotuj aromatyczny olejek pietruszkowy i skrop nim danie.