
Spacer po ogrodzie
Składniki
- 400 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
- 400 g dyni pokrojonej w kostkę
- 11 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cytryna
- 2 małe (jasnozielone) cukinie
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 75 g fasolki szparagowej
- 1 ostra papryka
- 1 pak choi
- 4 serca karczochów
- 6 moreli
- 1 granat
- 3 łyżeczki solonych pistacji bez łupinek
- 4 łyżki młodych groszku (bez łupinek)
- 2 łyżki oliwek
- 3-4 gałązki kopru
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 20 min
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Wymieszaj kostki dyni w naczyniu do pieczenia z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Piecz w piekarniku przez 20 minut, aż będą miękkie i upieczone.
- Oczyść cytrynę. Zetrzyj żółtą skórkę owocu i wyciśnij sok. Wymieszaj skórkę cytryny i sok z 6 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem do smaku.
- Pokrój każdą cukinię na 5 ładnych pasków. Zanurz paski cukinii w połowie marynaty cytrynowej.
- Przekrój pomidory na pół i zamarynuj je w drugiej połowie marynaty cytrynowej.
- Pokrój cebulę w cienkie plasterki. Oczyść fasolkę szparagową i pokrój na kawałki. Usuń nasiona z ostrej papryki i pokrój ją w cienkie krążki. Grubo posiekaj pak choi. Serca karczochów również pokrój w cienkie plasterki.
- Przekrój morele na pół. Usuń pestki z granatu. Na suchej patelni upraż pistacje i posiekaj grubo, jeśli chcesz.
- Przygotuj puree ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wymieszaj cebulę, fasolkę szparagową, pak choi, karczochy, połowę pomidorów i morele z ostatnimi 3 łyżkami oliwy z oliwek. Grilluj na grillu lub na patelni grillowej, aż będą al dente i będą miały ładne paski.
- Zmiksuj pieczoną dynię z puree ziemniaczanym w blenderze. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż puree dyniowe na 4 talerze.
- Rozłóż pieczone warzywa na puree. Zwiń paski cukinii i umieść je między warzywami. Udekoruj talerz pozostałymi pomidorami, pestkami granatu, papryką, oliwkami i pistacjami. Jeśli chcesz, skrop danie marynatą cytrynową z cukinii lub pomidorów. Udekoruj gałązkami kopru.
Wskazówka: Udekoruj talerz młodymi, chrupiącymi liśćmi sałaty.