a_walk_in_the_garden

Spacer po ogrodzie

Składniki

  • 400 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
  • 400 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 11 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cytryna
  • 2 małe (jasnozielone) cukinie
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 75 g fasolki szparagowej
  • 1 ostra papryka
  • 1 pak choi
  • 4 serca karczochów
  • 6 moreli
  • 1 granat
  • 3 łyżeczki solonych pistacji bez łupinek
  • 4 łyżki młodych groszku (bez łupinek)
  • 2 łyżki oliwek
  • 3-4 gałązki kopru
domowe-puree-ziemniaczane-aviko-serwis

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 20 min

  1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Wymieszaj kostki dyni w naczyniu do pieczenia z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Piecz w piekarniku przez 20 minut, aż będą miękkie i upieczone.
  2. Oczyść cytrynę. Zetrzyj żółtą skórkę owocu i wyciśnij sok. Wymieszaj skórkę cytryny i sok z 6 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem do smaku.
  3. Pokrój każdą cukinię na 5 ładnych pasków. Zanurz paski cukinii w połowie marynaty cytrynowej.
  4. Przekrój pomidory na pół i zamarynuj je w drugiej połowie marynaty cytrynowej.
  5. Pokrój cebulę w cienkie plasterki. Oczyść fasolkę szparagową i pokrój na kawałki. Usuń nasiona z ostrej papryki i pokrój ją w cienkie krążki. Grubo posiekaj pak choi. Serca karczochów również pokrój w cienkie plasterki.
  6. Przekrój morele na pół. Usuń pestki z granatu. Na suchej patelni upraż pistacje i posiekaj grubo, jeśli chcesz.
  7. Przygotuj puree ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Wymieszaj cebulę, fasolkę szparagową, pak choi, karczochy, połowę pomidorów i morele z ostatnimi 3 łyżkami oliwy z oliwek. Grilluj na grillu lub na patelni grillowej, aż będą al dente i będą miały ładne paski.
  9. Zmiksuj pieczoną dynię z puree ziemniaczanym w blenderze. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż puree dyniowe na 4 talerze.
  10. Rozłóż pieczone warzywa na puree. Zwiń paski cukinii i umieść je między warzywami. Udekoruj talerz pozostałymi pomidorami, pestkami granatu, papryką, oliwkami i pistacjami. Jeśli chcesz, skrop danie marynatą cytrynową z cukinii lub pomidorów. Udekoruj gałązkami kopru.

Wskazówka: Udekoruj talerz młodymi, chrupiącymi liśćmi sałaty.