
Słodko-kwaśna wegańska tostada
Składniki
- 4 Okrągłe placki rösti Aviko
- 3 limonki
- ½ czerwonej papryki
- 200 g malin
- 2 łyżki cukru
- 1 awokado
- ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 pomidor
- 5 cm ogórka
- 2 truskawki
- 2 morele
- 3 liście mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 20 minut
- Wyczyść 1 limonkę i zetrzyj zieloną skórkę. Odłóż skórkę z limonki. Usuń nasiona z czerwonej papryki i drobno posiekaj.
- Podgrzej maliny z sokiem z 1 limonki, 100 ml wody, cukrem i drobno posiekaną czerwoną papryką przez 10 minut w rondelku. Przetrzyj sos przez sito i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj placki na grillu lub w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rozgnieć miąższ awokado. Dopraw sokiem z 1 limonki, kminem, solą i pieprzem.
- Pokrój pomidora na ćwiartki, usuń nasiona i pokrój miąższ w drobną kostkę. Pokrój również ogórek, truskawki i morele w drobną kostkę. Drobno posiekaj liście mięty.
- Aby przygotować pico de gallo, wymieszaj pomidora z ogórkiem, truskawkami, morelami i oliwą z oliwek. Dopraw sokiem z limonki, 1 łyżką drobno posiekanej mięty, solą i pieprzem.
- Spłaszcz rösti na patelni i ułóż na 4 talerzach. Na każdej tostadzie rozłóż 1 łyżkę guacamole i pico de gallo. Posyp odrobiną skórki z limonki i drobno posiekaną miętą. Nałóż łyżką sos z malin i chili wokół tostady.
Wskazówka: Zaskocz swoich gości sosem z malin i chili jako dodatkiem do deseru. Doskonale komponuje się z sernikiem i brownie lub lodami waniliowymi.