jeff_on_the_seaside

Słodko-kwaśna wegańska tostada

Składniki

  • 4 Okrągłe placki rösti Aviko
  • 3 limonki
  • ½ czerwonej papryki
  • 200 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 awokado
  • ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 pomidor
  • 5 cm ogórka
  • 2 truskawki
  • 2 morele
  • 3 liście mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
okragle-placki-typu-rosti-do-piekarnika-konwekcji-aviko-serwis

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Wyczyść 1 limonkę i zetrzyj zieloną skórkę. Odłóż skórkę z limonki. Usuń nasiona z czerwonej papryki i drobno posiekaj.
  2. Podgrzej maliny z sokiem z 1 limonki, 100 ml wody, cukrem i drobno posiekaną czerwoną papryką przez 10 minut w rondelku. Przetrzyj sos przez sito i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj placki na grillu lub w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Rozgnieć miąższ awokado. Dopraw sokiem z 1 limonki, kminem, solą i pieprzem.
  5. Pokrój pomidora na ćwiartki, usuń nasiona i pokrój miąższ w drobną kostkę. Pokrój również ogórek, truskawki i morele w drobną kostkę. Drobno posiekaj liście mięty.
  6. Aby przygotować pico de gallo, wymieszaj pomidora z ogórkiem, truskawkami, morelami i oliwą z oliwek. Dopraw sokiem z limonki, 1 łyżką drobno posiekanej mięty, solą i pieprzem.
  7. Spłaszcz rösti na patelni i ułóż na 4 talerzach. Na każdej tostadzie rozłóż 1 łyżkę guacamole i pico de gallo. Posyp odrobiną skórki z limonki i drobno posiekaną miętą. Nałóż łyżką sos z malin i chili wokół tostady.

Wskazówka: Zaskocz swoich gości sosem z malin i chili jako dodatkiem do deseru. Doskonale komponuje się z sernikiem i brownie lub lodami waniliowymi.