Rösti ze szpinakiem, boczkiem i sosem bearnaise

Rösti ze szpinakiem, boczkiem i sosem bearnaise

Składniki

(4 porcje)

  • 12 Rösti Aviko
  • 1/2 szalotki
  • 50 ml octu estragonowego
  • 125 g masła niesolonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g wędzonego boczku (plastry)
  • 200 g szpinaku
  • 2 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 1 gałązka estragonu
Rösti ze szpinakiem, boczkiem i sosem bearnaise

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj placki zgodnie z instrukcją.
  2. Posiekaj szalotkę. Zredukuj ocet z szalotką o połowę. Rozpuść masło na małym ogniu, nie rumieniąc.
  3. Podsmaż boczek na oliwie przez 4–5 minut, aż będzie chrupiący. Odłóż na talerz.
  4. Na tej samej patelni podsmaż szpinak, aż zmięknie i odparuje. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Do wysokiego naczynia włóż żółtka i listki estragonu. Przecedź ocet, dodaj do żółtek. Powoli wlewaj masło, miksując blenderem do uzyskania kremowego sosu. Dopraw.
  6. Ułóż placki na półmisku, dodaj szpinak i boczek, polej sosem bearnaise i posyp świeżo mielonym pieprzem.