
Rösti ze szpinakiem, boczkiem i sosem bearnaise
Składniki
(4 porcje)
- 12 Rösti Aviko
- 1/2 szalotki
- 50 ml octu estragonowego
- 125 g masła niesolonego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150 g wędzonego boczku (plastry)
- 200 g szpinaku
- 2 żółtka w temperaturze pokojowej
- 1 gałązka estragonu

Sposób przygotowania
- Przygotuj placki zgodnie z instrukcją.
- Posiekaj szalotkę. Zredukuj ocet z szalotką o połowę. Rozpuść masło na małym ogniu, nie rumieniąc.
- Podsmaż boczek na oliwie przez 4–5 minut, aż będzie chrupiący. Odłóż na talerz.
- Na tej samej patelni podsmaż szpinak, aż zmięknie i odparuje. Dopraw solą i pieprzem.
- Do wysokiego naczynia włóż żółtka i listki estragonu. Przecedź ocet, dodaj do żółtek. Powoli wlewaj masło, miksując blenderem do uzyskania kremowego sosu. Dopraw.
- Ułóż placki na półmisku, dodaj szpinak i boczek, polej sosem bearnaise i posyp świeżo mielonym pieprzem.



