Rösti z mango, grillowanym kurczakiem i olejem szczypiorkowym

Rösti z mango, grillowanym kurczakiem i olejem szczypiorkowym

Składniki

(4 porcje)

  • 12 Rösti Aviko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy vadouvan
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 25 g szczypiorku
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 75 ml oleju słonecznikowego
  • 1 główka cykorii radicchio
  • 1/2 mango
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki chutney z mango
  • Rzeżucha lub drobno posiekany szczypiorek
Rösti z mango, grillowanym kurczakiem i olejem szczypiorkowym

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej patelnię grillową. Wymieszaj 1 łyżkę oliwy z vadouvanem, natrzyj kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Grilluj 5–6 minut z każdej strony.
  2. Posiekaj szczypiorek. Zmiksuj go z czosnkiem, 1 łyżką oliwy i olejem słonecznikowym. Przecedź przez sitko, zachowując zielony olej.
  3. Oderwij 12 małych liści radicchio. Obierz mango i pokrój w 12 cienkich plasterków.
  4. Na patelni podsmaż mango przez minutę z każdej strony. Posyp cukrem i smaż, aż się skarmelizuje.
  5. Ułóż placki na półmisku. Na każdy nałóż chutney, liść radicchio, plasterek kurczaka i mango. Polej olejem szczypiorkowym, udekoruj rzeżuchą lub szczypiorkiem.

Wskazówka: Możesz zastąpić radicchio cykorią lub rukolą.