
Rösti z mango, grillowanym kurczakiem i olejem szczypiorkowym
Składniki
(4 porcje)
- 12 Rösti Aviko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy vadouvan
- 200 g piersi z kurczaka
- 25 g szczypiorku
- 1/2 ząbka czosnku
- 75 ml oleju słonecznikowego
- 1 główka cykorii radicchio
- 1/2 mango
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 3 łyżki chutney z mango
- Rzeżucha lub drobno posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania
- Rozgrzej patelnię grillową. Wymieszaj 1 łyżkę oliwy z vadouvanem, natrzyj kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Grilluj 5–6 minut z każdej strony.
- Posiekaj szczypiorek. Zmiksuj go z czosnkiem, 1 łyżką oliwy i olejem słonecznikowym. Przecedź przez sitko, zachowując zielony olej.
- Oderwij 12 małych liści radicchio. Obierz mango i pokrój w 12 cienkich plasterków.
- Na patelni podsmaż mango przez minutę z każdej strony. Posyp cukrem i smaż, aż się skarmelizuje.
- Ułóż placki na półmisku. Na każdy nałóż chutney, liść radicchio, plasterek kurczaka i mango. Polej olejem szczypiorkowym, udekoruj rzeżuchą lub szczypiorkiem.
Wskazówka: Możesz zastąpić radicchio cykorią lub rukolą.



