rosti_bites_z_przyprawa_masala_i_sosem_tamaryndowym przepis Aviko gastronomia

Rösti Bites z przyprawą masala i sosem tamaryndowym

Składniki

  • 48 szt. Aviko Rösti Bites
  • 1 łyżeczka przyprawy chaat masala
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • Sól do smaku

Na sos tamaryndowy

  • ¼ filiżanki pasty tamaryndowej
  • ¼ filiżanki wrzącej wody
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • Sól do smaku

Na sos jogurtowy

  • 1 filiżanka jogurtu greckiego
  • Sok z połowy limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól do smaku

Na dekorację

  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plastry
  • 1 zielone chili, pokrojone w plastry
  • 1 łyżka nasion kolendry, delikatnie rozgniecionych
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • Świeża posiekana kolendra
rosti_bites_z_przyprawa_masala_i_sosem_tamaryndowym przepis Aviko gastronomia

Sposób przygotowania

Przygotuj sos tamaryndowy.

Rozpuść pastę tamaryndową we wrzątku i przepuść przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Dodaj cukier, kumin i sól.

Przygotuj sos jogurtowy.

W miseczce umieść jogurt, sok z limonki, oliwę i sól. Wymieszaj, żeby uzyskać gładką, kremową konsystencję.

Przygotuj Aviko Rösti Bites według instrukcji na opakowaniu.

Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze gorące przekąski obtocz w przyprawie chaat masala, kurkumie i soli.

Złóż danie.

Na talerzu rozsmaruj porcję sosu jogurtowego. Na nim rozłóż przyprawione Aviko Rösti Bites. Polej sosem tamaryndowym. Posyp plasterkami cebuli, zielonym chili, nasionami kolendry i czarnuszki. Udekoruj posiekaną kolendrą. Serwuj tak przygotowane przekąski ziemniaczane z dodatkowo ustawionymi w miseczkach sosem tamaryndowym i jogurtowym.

Wskazówka od szefa kuchni

Pikantny sos tamaryndowy i rozgrzewająca przyprawa masala stanowią doskonały kontrast dla chłodnego sosu jogurtowego i chrupiących przekąsek ziemniaczanych. Danie świetnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska.

mini-przekaski-typu-rosti-do-piekarnika-konwekcji-aviko-serwis