
Ratatouille warzywne w stylu fusion
Składniki
- 600 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
- 1 cebula
- ½ ostrej papryki
- ½ czerwonej papryki
- ½ bakłażana
- 2 pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka drobno posiekanego oregano
- 2 figi
- 150 g cukru
- 50 g masła
- 75 g ricotty
- Rzeżucha do dekoracji
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 30 min
- Posiekaj cebulę. Usuń nasiona z ostrej papryki i drobno posiekaj. Pokrój czerwoną paprykę, bakłażana i pomidory w kostkę.
- Wymieszaj warzywa i ostrą paprykę z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Piecz na grillu lub na suchej patelni przez 8-10 minut, aż warzywa będą miękkie i ugotowane. Dopraw ratatouille 1 łyżeczką oregano, solą i pieprzem.
- Pokrój figi na ćwiartki. Piecz figi na grillu lub na patelni grillowej przez 1 minutę z każdej strony.
- Przygotuj karmel z cukru i 3 łyżek wody. Natychmiast zanurz figi w ciepłym karmelu.
- Przygotuj puree ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj masło. Dopraw pozostałym oregano, solą i pieprzem.
- Wymieszaj ricottę z 1 łyżką oliwy z oliwek. Nałóż puree ziemniaczane na 4 talerze. Rozłóż ratatouille na puree. Połóż figę na ratatouille. Dodaj ricottę. Posyp solą i pieprzem. Udekoruj rzeżuchą.