fusion_veggie_ratatouille

Ratatouille warzywne w stylu fusion

Składniki

  • 600 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
  • 1 cebula
  • ½ ostrej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ bakłażana
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka drobno posiekanego oregano
  • 2 figi
  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 75 g ricotty
  • Rzeżucha do dekoracji
domowe-puree-ziemniaczane-aviko-serwis

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 min

  1. Posiekaj cebulę. Usuń nasiona z ostrej papryki i drobno posiekaj. Pokrój czerwoną paprykę, bakłażana i pomidory w kostkę.
  2. Wymieszaj warzywa i ostrą paprykę z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Piecz na grillu lub na suchej patelni przez 8-10 minut, aż warzywa będą miękkie i ugotowane. Dopraw ratatouille 1 łyżeczką oregano, solą i pieprzem.
  3. Pokrój figi na ćwiartki. Piecz figi na grillu lub na patelni grillowej przez 1 minutę z każdej strony.
  4. Przygotuj karmel z cukru i 3 łyżek wody. Natychmiast zanurz figi w ciepłym karmelu.
  5. Przygotuj puree ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj masło. Dopraw pozostałym oregano, solą i pieprzem.
  6. Wymieszaj ricottę z 1 łyżką oliwy z oliwek. Nałóż puree ziemniaczane na 4 talerze. Rozłóż ratatouille na puree. Połóż figę na ratatouille. Dodaj ricottę. Posyp solą i pieprzem. Udekoruj rzeżuchą.