
Prosty tatar
Składniki
- 4 Okrągłe placki rösti Aviko
- 400 gramów steku lub polędwicy
- 4 jajka przepiórcze
- 1 limonka
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżeczki majonezu
- Oliwa
- 4 gałązki szczypiorku
- 1 łyżka rzeżuchy lub mini bazylii
- Parmezan
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 10 min
- Pokrój steki lub polędwicę na bardzo drobny tatar lub użyj siekacza. Rozłup jajka przepiórcze.
- Wyczyść limonkę i zetrzyj zieloną skórkę z owocu. Wymieszaj skórkę z limonki z tatarem. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.
- Wymieszaj musztardę z majonezem i włóż do rękawa cukierniczego.
- Spłaszcz rösti. Na patelni rozgrzej dużą ilość oliwy z oliwek. Smaż placki przez 4 minuty, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące z obu stron.
- Umieść placki na 4 talerzach. Nałóż łyżką tatar na wierzch każdego z nich, a następnie połóż żółtko jajka.
- Wyciśnij kropki majonezu musztardowego na tatar i wokół niego. Udekoruj szczypiorkiem i rzeżuchą lub mini bazylią. Na wierzch zetrzyj parmezan do smaku.
Wskazówka: Aby uzyskać wersję wegetariańską, zastąp stek pieczonym burakiem.