easy_tartare

Prosty tatar

Składniki

  • 4 Okrągłe placki rösti Aviko
  • 400 gramów steku lub polędwicy
  • 4 jajka przepiórcze
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżeczki majonezu
  • Oliwa
  • 4 gałązki szczypiorku
  • 1 łyżka rzeżuchy lub mini bazylii
  • Parmezan
okragle-placki-typu-rosti-do-piekarnika-konwekcji-aviko-serwis

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 10 min

  1. Pokrój steki lub polędwicę na bardzo drobny tatar lub użyj siekacza. Rozłup jajka przepiórcze.
  2. Wyczyść limonkę i zetrzyj zieloną skórkę z owocu. Wymieszaj skórkę z limonki z tatarem. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  3. Wymieszaj musztardę z majonezem i włóż do rękawa cukierniczego.
  4. Spłaszcz rösti. Na patelni rozgrzej dużą ilość oliwy z oliwek. Smaż placki przez 4 minuty, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące z obu stron.
  5. Umieść placki na 4 talerzach. Nałóż łyżką tatar na wierzch każdego z nich, a następnie połóż żółtko jajka.
  6. Wyciśnij kropki majonezu musztardowego na tatar i wokół niego. Udekoruj szczypiorkiem i rzeżuchą lub mini bazylią. Na wierzch zetrzyj parmezan do smaku.

Wskazówka: Aby uzyskać wersję wegetariańską, zastąp stek pieczonym burakiem.