
Potrójny tatar na chrupiącej bazie
Składniki
- 12 Okrągłych Placków rösti Aviko
- 200 g steku z polędwicy
- 200 g świeżego steku z tuńczyka
- 200 g pomidorów, najlepiej różnych odmian, takich jak bawole serce i Mar Azul
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka (mini) bazylii
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka kaparów
- 1 limonka
- 2-3 łyżeczki świeżego chrzanu
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 żółtka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (patrz: wskazówka)
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżeczki skórki z cytryny
- 4 plasterki mozzarelli (z mleka bawolego)
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 30 min
- Pokrój stek z polędwicy i stek z tuńczyka w drobną kostkę. Jeśli chcesz, usuń pestki z pomidorów i również pokrój je w drobną kostkę.
- Posiekaj szalotkę, czosnek, bazylię, szczypiorek i kapary. Wyczyść limonkę.
- Aby przygotować tatar z polędwicy, dopraw ją chrzanem, musztardą, żółtkami jaj, koncentratem pomidorowym, szalotką, solą i pieprzem.
- Aby przygotować tatar z tuńczyka, dopraw filet połową szczypiorku i kaparów, 2 łyżkami oliwy z oliwek, sokiem i skórką z limonki, solą i pieprzem.
- Aby przygotować tatar z pomidorów, dopraw pomidory czosnkiem, bazylią, pozostałym szczypiorkiem i kaparami, skórką z cytryny, 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
- Przygotuj rösti na grillu lub w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Umieść placki na desce. Na 4 plackach ułóż łyżką quenelle z tataru wołowego, a na kolejnych 4 plackach quenelle z tataru z tuńczyka. Na ostatnich 4 plackach ułóż plasterki mozzarelli i nałóż łyżką tatar z pomidorów.
- Udekoruj tatar wołowy (mini) bazylią, a tatar z tuńczyka szczypiorkiem.
Wskazówka: Przygotuj samodzielnie koncentrat pomidorowy z przecieru ze świeżych pokrojonych w kostkę pomidorów i dopraw czosnkiem, oliwą z oliwek i solą.