triple_tartare_on_a_crisp

Potrójny tatar na chrupiącej bazie

Składniki

  • 12 Okrągłych Placków rösti Aviko
  • 200 g steku z polędwicy
  • 200 g świeżego steku z tuńczyka
  • 200 g pomidorów, najlepiej różnych odmian, takich jak bawole serce i Mar Azul
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka (mini) bazylii
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 limonka
  • 2-3 łyżeczki świeżego chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (patrz: wskazówka)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 4 plasterki mozzarelli (z mleka bawolego)
okragle-placki-typu-rosti-do-piekarnika-konwekcji-aviko-serwis

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 min

  1. Pokrój stek z polędwicy i stek z tuńczyka w drobną kostkę. Jeśli chcesz, usuń pestki z pomidorów i również pokrój je w drobną kostkę.
  2. Posiekaj szalotkę, czosnek, bazylię, szczypiorek i kapary. Wyczyść limonkę.
  3. Aby przygotować tatar z polędwicy, dopraw ją chrzanem, musztardą, żółtkami jaj, koncentratem pomidorowym, szalotką, solą i pieprzem.
  4. Aby przygotować tatar z tuńczyka, dopraw filet połową szczypiorku i kaparów, 2 łyżkami oliwy z oliwek, sokiem i skórką z limonki, solą i pieprzem.
  5. Aby przygotować tatar z pomidorów, dopraw pomidory czosnkiem, bazylią, pozostałym szczypiorkiem i kaparami, skórką z cytryny, 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
  6. Przygotuj rösti na grillu lub w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Umieść placki na desce. Na 4 plackach ułóż łyżką quenelle z tataru wołowego, a na kolejnych 4 plackach quenelle z tataru z tuńczyka. Na ostatnich 4 plackach ułóż plasterki mozzarelli i nałóż łyżką tatar z pomidorów.
  8. Udekoruj tatar wołowy (mini) bazylią, a tatar z tuńczyka szczypiorkiem.

Wskazówka: Przygotuj samodzielnie koncentrat pomidorowy z przecieru ze świeżych pokrojonych w kostkę pomidorów i dopraw czosnkiem, oliwą z oliwek i solą.