
Placki ziemniaczane z crème fraîche, chili, owocami leśnymi i czekoladą
Składniki
- 8 Placków Ziemniaczanych Aviko
- 200 g crème fraîche
- 2 łyżki sosu chili
- Chili w proszku do smaku
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 gałązki mięty
- 3 łyżki pestek granatu
- 75 g jagód
- 125 g malin
- 25 g gorzkiej czekolady
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 10 min
- Przygotuj placki ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wymieszaj crème fraîche i dopraw do smaku sosem chili, chili w proszku i cukrem. Drobno posiekaj 4 listki mięty i dodaj do śmietany wraz z pestkami granatu.
- Połóż po jednym placku na każdym z 4 talerzy. Nałóż połowę kremu na wierzch. Rozłóż jagody na kremie i przykryj drugim plackiem. Nałóż resztę kremu na wierzch i rozłóż maliny.
- Zetrzyj czekoladę na deser i udekoruj listkami mięty.
Wskazówka: Sezon na jagody się skończył? Placki ziemniaczane można połączyć z dowolnymi owocami: truskawkami i rabarbarem wiosną, wiśniami i morelami latem, a jesienią z jabłkami i duszoną gruszką. Zimą pyszne są pomarańcze i mandarynki.