chocolate_chili_pancakes_with_creme_fraiche_berries

Placki ziemniaczane z crème fraîche, chili, owocami leśnymi i czekoladą

Składniki

  • 8 Placków Ziemniaczanych Aviko
  • 200 g crème fraîche
  • 2 łyżki sosu chili
  • Chili w proszku do smaku
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 gałązki mięty
  • 3 łyżki pestek granatu
  • 75 g jagód
  • 125 g malin
  • 25 g gorzkiej czekolady
placki-ziemniaczane-aviko-potato-pancakes-reibekuchen-808757

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 10 min

  1. Przygotuj placki ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Wymieszaj crème fraîche i dopraw do smaku sosem chili, chili w proszku i cukrem. Drobno posiekaj 4 listki mięty i dodaj do śmietany wraz z pestkami granatu.
  3. Połóż po jednym placku na każdym z 4 talerzy. Nałóż połowę kremu na wierzch. Rozłóż jagody na kremie i przykryj drugim plackiem. Nałóż resztę kremu na wierzch i rozłóż maliny.
  4. Zetrzyj czekoladę na deser i udekoruj listkami mięty.

Wskazówka: Sezon na jagody się skończył? Placki ziemniaczane można połączyć z dowolnymi owocami: truskawkami i rabarbarem wiosną, wiśniami i morelami latem, a jesienią z jabłkami i duszoną gruszką. Zimą pyszne są pomarańcze i mandarynki.