Paseczki kałamarnicy Aviko z sałatką z ciepłych ziemniaków, domowym aioli i karmelizowaną w porto dymką

Paseczki kałamarnicy z sałatką z ciepłych ziemniaków, domowym aioli i karmelizowaną w porto dymką

Składniki

na 10 porcji

  • Paseczki kałamarnicy Aviko - 60 szt. (ok. 0,9 kg)
  • 500 g młodych ziemniaków
  • ½ główki małego czosnku
  • 250 g majonezu
  • 1 cytryna
  • 10 g soli
  • 10 g pieprzu
  • 1 dymka
  • 100 ml porto
Paseczki kałamarnicy Aviko z sałatką z ciepłych ziemniaków, domowym aioli i karmelizowaną w porto dymką

Sposób przygotowania

  1. Paseczki z kałamarnicy usmaż wedle opisu na opakowaniu.
  2. Ugotuj młode ziemniaki w mundurkach i przekrój na pół lub w ćwiartki.
  3. Upiecz czosnek w foli, wyciśnij ząbki, rozgnieć widelcem i wymieszaj z majonezem oraz sokiem z cytryny. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Dymkę pokrój w 5 cm paski, podsmaż na oliwie, dopraw solą i pod koniec wlej porto. Zredukuj wino.
  5. Układaj ziemniaki i paseczki kałamarnicy, a całość dekoruj dymką.
  6. Podaj aioli w kokilce.

Smacznego!