
Paseczki kałamarnicy z sałatką z ciepłych ziemniaków, domowym aioli i karmelizowaną w porto dymką
Składniki
na 10 porcji
- Paseczki kałamarnicy Aviko - 60 szt. (ok. 0,9 kg)
- 500 g młodych ziemniaków
- ½ główki małego czosnku
- 250 g majonezu
- 1 cytryna
- 10 g soli
- 10 g pieprzu
- 1 dymka
- 100 ml porto

Sposób przygotowania
- Paseczki z kałamarnicy usmaż wedle opisu na opakowaniu.
- Ugotuj młode ziemniaki w mundurkach i przekrój na pół lub w ćwiartki.
- Upiecz czosnek w foli, wyciśnij ząbki, rozgnieć widelcem i wymieszaj z majonezem oraz sokiem z cytryny. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Dymkę pokrój w 5 cm paski, podsmaż na oliwie, dopraw solą i pod koniec wlej porto. Zredukuj wino.
- Układaj ziemniaki i paseczki kałamarnicy, a całość dekoruj dymką.
- Podaj aioli w kokilce.
Smacznego!