chicken_lollipop

Pałki z kurczaka

Składniki

  • 600 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
  • 4 udka kurczaka
  • 1 cebula
  • 300 g grzybów (dzikich)
  • Oliwa do smażenia
  • 4 jajka przepiórcze
  • Panko
  • 150 ml mleka
  • 50 g masła
  • 3 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka rzeżuchy
domowe-puree-ziemniaczane-aviko-serwis

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 min

  1. Usuń kości i skórę z ud kurczaka. Zachowaj kości. Mięso z kurczaka grilluj na grillu lub na patelni grillowej przez 10–15 minut, aż się zrumieni. Rozerwij mięso dwoma widelcami lub zmiel w blenderze. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Posiekaj cebulę. Grzyby wytrzyj do czysta i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Podsmaż cebulę przez 1 minutę. Dodaj grzyby i smaż przez 2 minuty, aż będą miękkie i gotowe. Odstaw na bok.
  3. Wymieszaj mięso kurczaka z jajkami przepiórczymi i wystarczającą ilością panko, aż powstanie zwarta masa. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj 4 kulki. Włóż kości.
  4. Piecz skórę kurczaka na grillu lub na suchej patelni, aż będzie złocistobrązowa i chrupiąca.
  5. Dodaj puree ziemniaczane do mieszanki grzybowej i przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj mleko i masło, aby uzyskać wyjątkowo puszyste puree. Dopraw szczypiorkiem, solą i pieprzem.
  6. W międzyczasie rozgrzej na patelni sporą ilość oliwy z oliwek. Smaż „kurczaki na patyku” przez 3–4 minuty, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące. Dobrze odsącz.
  7. Nałóż puree na 4 talerze. Ułóż na nim kurczaki na patyku i udekoruj chrupiącą skórką z kurczaka, pietruszką i rzeżuchą.

Wskazówka: Usmaż dodatkowe pieczarki i użyj ich jako dodatek.