
Pałki z kurczaka
Składniki
- 600 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
- 4 udka kurczaka
- 1 cebula
- 300 g grzybów (dzikich)
- Oliwa do smażenia
- 4 jajka przepiórcze
- Panko
- 150 ml mleka
- 50 g masła
- 3 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka rzeżuchy
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 30 min
- Usuń kości i skórę z ud kurczaka. Zachowaj kości. Mięso z kurczaka grilluj na grillu lub na patelni grillowej przez 10–15 minut, aż się zrumieni. Rozerwij mięso dwoma widelcami lub zmiel w blenderze. Odstaw do ostygnięcia.
- Posiekaj cebulę. Grzyby wytrzyj do czysta i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Podsmaż cebulę przez 1 minutę. Dodaj grzyby i smaż przez 2 minuty, aż będą miękkie i gotowe. Odstaw na bok.
- Wymieszaj mięso kurczaka z jajkami przepiórczymi i wystarczającą ilością panko, aż powstanie zwarta masa. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj 4 kulki. Włóż kości.
- Piecz skórę kurczaka na grillu lub na suchej patelni, aż będzie złocistobrązowa i chrupiąca.
- Dodaj puree ziemniaczane do mieszanki grzybowej i przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj mleko i masło, aby uzyskać wyjątkowo puszyste puree. Dopraw szczypiorkiem, solą i pieprzem.
- W międzyczasie rozgrzej na patelni sporą ilość oliwy z oliwek. Smaż „kurczaki na patyku” przez 3–4 minuty, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące. Dobrze odsącz.
- Nałóż puree na 4 talerze. Ułóż na nim kurczaki na patyku i udekoruj chrupiącą skórką z kurczaka, pietruszką i rzeżuchą.
Wskazówka: Usmaż dodatkowe pieczarki i użyj ich jako dodatek.