fruity_pancakes_with_a_little_kick_inside

Owocowe placki ziemniaczane

Składniki

  • 4 Placki Ziemniaczane Aviko
  • 150 ml śmietanki
  • 5 łyżek cukru + dodatkowo do smaku
  • 4 figi
  • 2 cm zielonej papryczki chili
  • 1 cytryna
  • 150 g malin
  • 4 gałązki (mini) bazylii
placki-ziemniaczane-aviko-potato-pancakes-reibekuchen-808757

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 20 min

  1. Ubij bitą śmietanę z cukrem do smaku. Przekrój figi na pół i wciśnij połówki w 2 łyżki cukru. Pokrój papryczkę chili w paski.
  2. Podgrzej sok z cytryny z pozostałym cukrem. Dodaj maliny i papryczkę chili i podgrzewaj, aż maliny zmiękną. Odcedź i zbierz syrop. Odłóż maliny na bok.
  3. Przygotuj placki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grilluj figi na rozciętej stronie na grillu lub na patelni grillowej przez 1-2 minuty, aż cukier się skarmelizuje. Odwróć i grilluj przez kolejną minutę z drugiej strony.
  4. Ułóż placki ziemniaczane na 4 talerzach. Rozłóż bitą śmietanę i figi na plackach. Dodaj maliny. Całość polej syropem malinowym i udekoruj bazylią.

Wskazówka: Placki są również pysznym daniem śniadaniowym. Aby uzyskać lżejszy i świeższy smak, zastąp bitą śmietanę 300 gramami jogurtu greckiego.