
Owocowe placki ziemniaczane
Składniki
- 4 Placki Ziemniaczane Aviko
- 150 ml śmietanki
- 5 łyżek cukru + dodatkowo do smaku
- 4 figi
- 2 cm zielonej papryczki chili
- 1 cytryna
- 150 g malin
- 4 gałązki (mini) bazylii
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 20 min
- Ubij bitą śmietanę z cukrem do smaku. Przekrój figi na pół i wciśnij połówki w 2 łyżki cukru. Pokrój papryczkę chili w paski.
- Podgrzej sok z cytryny z pozostałym cukrem. Dodaj maliny i papryczkę chili i podgrzewaj, aż maliny zmiękną. Odcedź i zbierz syrop. Odłóż maliny na bok.
- Przygotuj placki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grilluj figi na rozciętej stronie na grillu lub na patelni grillowej przez 1-2 minuty, aż cukier się skarmelizuje. Odwróć i grilluj przez kolejną minutę z drugiej strony.
- Ułóż placki ziemniaczane na 4 talerzach. Rozłóż bitą śmietanę i figi na plackach. Dodaj maliny. Całość polej syropem malinowym i udekoruj bazylią.
Wskazówka: Placki są również pysznym daniem śniadaniowym. Aby uzyskać lżejszy i świeższy smak, zastąp bitą śmietanę 300 gramami jogurtu greckiego.