
Makrela smażona na patelni, wędzone purée ziemniaczane i pesto z rukoli
Składniki
- 600 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
- 50 g rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 125 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 75 g parmezanu
- 4 filety z makreli ze skórką
- Wędzona papryka
- 1 łyżka kaparów
- 4 pomidory koktajlowe
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 30 min
- Zmiksuj rukolę z czosnkiem, 1 łyżeczką orzeszków piniowych i 100 ml oliwy z oliwek w blenderze. Zetrzyj ser. Dopraw pesto z rukoli 2 łyżkami sera i pieprzem. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj trochę oliwy z oliwek.
- Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Posyp resztą sera na blasze do pieczenia. Pozostaw ser w piekarniku na 2-3 minuty, aż się roztopi, a następnie piecz, aż będzie chrupiący. Odstaw do ostygnięcia.
- Posmaruj filety z makreli cienką warstwą pesto z rukoli. Na suchej patelni upraż resztę orzeszków piniowych na złoty kolor, a następnie przesyp na talerz.
- Przygotuj puree ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dopraw puree pesto z rukoli i papryką do smaku.
- Grilluj filety z makreli na grillu. Grilluj również pomidory z 1 łyżeczką oliwy z oliwek przez 3 minuty, aż będą soczyste. Posyp pomidory cukrem i skrop octem balsamicznym; podgrzewaj przez kolejną minutę. Na pozostałej oliwie z oliwek usmaż kapary, aż będą chrupiące.
- Nałóż puree ziemniaczane na 4 głębokie talerze. Na wierzchu ułóż filety z makreli i pomidory. Udekoruj chrupiącym serem, orzeszkami piniowymi, chrupiącymi kaparami i dodatkowym pesto z rukoli.