pan_fried_mackerel_smokey_mash_and_rocket_pesto

Makrela smażona na patelni, wędzone purée ziemniaczane i pesto z rukoli

Składniki

  • 600 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
  • 50 g rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 125 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 75 g parmezanu
  • 4 filety z makreli ze skórką
  • Wędzona papryka
  • 1 łyżka kaparów
  • 4 pomidory koktajlowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
domowe-puree-ziemniaczane-aviko-serwis

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 min

  1. Zmiksuj rukolę z czosnkiem, 1 łyżeczką orzeszków piniowych i 100 ml oliwy z oliwek w blenderze. Zetrzyj ser. Dopraw pesto z rukoli 2 łyżkami sera i pieprzem. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj trochę oliwy z oliwek.
  2. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Posyp resztą sera na blasze do pieczenia. Pozostaw ser w piekarniku na 2-3 minuty, aż się roztopi, a następnie piecz, aż będzie chrupiący. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Posmaruj filety z makreli cienką warstwą pesto z rukoli. Na suchej patelni upraż resztę orzeszków piniowych na złoty kolor, a następnie przesyp na talerz.
  4. Przygotuj puree ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dopraw puree pesto z rukoli i papryką do smaku.
  5. Grilluj filety z makreli na grillu. Grilluj również pomidory z 1 łyżeczką oliwy z oliwek przez 3 minuty, aż będą soczyste. Posyp pomidory cukrem i skrop octem balsamicznym; podgrzewaj przez kolejną minutę. Na pozostałej oliwie z oliwek usmaż kapary, aż będą chrupiące.
  6. Nałóż puree ziemniaczane na 4 głębokie talerze. Na wierzchu ułóż filety z makreli i pomidory. Udekoruj chrupiącym serem, orzeszkami piniowymi, chrupiącymi kaparami i dodatkowym pesto z rukoli.