header_fire_cooked_salmon

Łosoś pieczony na ogniu

Składniki

  • 4 Placki Ziemniaczane Aviko
  • 4 filety z łososia ze skórką
  • 4 pak choi
  • 24 zielone szparagi
  • 1 granat
  • 4 dojrzałe figi
  • 1 łyżka białego wina lub octu sherry
  • 8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • Sok z 2 limonek
  • Mięta lub bazylia i jadalne kwiaty do dekoracji
placki-ziemniaczane-aviko-potato-pancakes-reibekuchen-808757

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 minut

  1. Odkrój skórę z fileta z łososia i odłóż na bok. Przekrój pak choi wzdłuż na pół. Usuń zdrewniałe końcówki szparagów. Wyjmij pestki z granatu i zbierz sok.
  2. Aby przygotować dressing, zmiksuj figi z octem i 6 łyżkami oliwy z oliwek w blenderze. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Grilluj placki ziemniaczane na grillu lub na patelni grillowej, aż będą upieczone i chrupiące. Grilluj pak choi i szparagi przez 5 minut, aż będą al dente. Skrop pak choi sokiem z granatu, a szparagi sokiem z limonki.
  4. Posmaruj filety z łososia pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek. Posyp solą i pieprzem. Grilluj filety z łososia na grillu lub patelni grillowej na dużym ogniu przez 1 minutę z każdej strony, tak aby zewnętrzna strona była grillowana, a wnętrze nadal półsurowe, delikatne i soczyste. Grilluj również skórkę, aż będzie chrupiąca.
  5. Nałóż trochę dressingu na 4 talerze. Połóż na nich placki ziemniaczane. Rozłóż pak choi i szparagi na placki. Dodaj łososia i udekoruj chrupiącą skórką, pestkami granatu, miętą lub bazylią i jadalnymi kwiatami.

Wskazówka: Wolisz danie bez ryby? Do tego dania świetnie pasuje również jajko w koszulce!