
Łosoś pieczony na ogniu
Składniki
- 4 Placki Ziemniaczane Aviko
- 4 filety z łososia ze skórką
- 4 pak choi
- 24 zielone szparagi
- 1 granat
- 4 dojrzałe figi
- 1 łyżka białego wina lub octu sherry
- 8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- Sok z 2 limonek
- Mięta lub bazylia i jadalne kwiaty do dekoracji
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 30 minut
- Odkrój skórę z fileta z łososia i odłóż na bok. Przekrój pak choi wzdłuż na pół. Usuń zdrewniałe końcówki szparagów. Wyjmij pestki z granatu i zbierz sok.
- Aby przygotować dressing, zmiksuj figi z octem i 6 łyżkami oliwy z oliwek w blenderze. Dopraw solą i pieprzem.
- Grilluj placki ziemniaczane na grillu lub na patelni grillowej, aż będą upieczone i chrupiące. Grilluj pak choi i szparagi przez 5 minut, aż będą al dente. Skrop pak choi sokiem z granatu, a szparagi sokiem z limonki.
- Posmaruj filety z łososia pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek. Posyp solą i pieprzem. Grilluj filety z łososia na grillu lub patelni grillowej na dużym ogniu przez 1 minutę z każdej strony, tak aby zewnętrzna strona była grillowana, a wnętrze nadal półsurowe, delikatne i soczyste. Grilluj również skórkę, aż będzie chrupiąca.
- Nałóż trochę dressingu na 4 talerze. Połóż na nich placki ziemniaczane. Rozłóż pak choi i szparagi na placki. Dodaj łososia i udekoruj chrupiącą skórką, pestkami granatu, miętą lub bazylią i jadalnymi kwiatami.
Wskazówka: Wolisz danie bez ryby? Do tego dania świetnie pasuje również jajko w koszulce!