
Loaded fries z wieprzowym carnitas
Składniki
4 porcje
Na carnitas
- 1 kg boczku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Pozostałe składniki
- 0,5 kg frytek Aviko Super Crunch Pure & Rustic
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 50 g sosu tzatziki
- ½ czerwonej cebuli
- Garść natki pietruszki

Sposób przygotowania
- Osusz ręcznikiem papierowym boczek od strony skóry i ponakłuwaj ostrym nożem. Ponacinaj także mięso z drugiej strony.
- Natrzyj boczek przyprawami i włóż do lodówki na noc.
- Następnego dnia natrzyj boczek od strony skóry olejem i piecz przez 2 godziny w nagrzanym do 140°C piekarniku.
- Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220°C i piecz jeszcze 30 minut, żeby skórka była chrupiąca.
- Przygotuj frytki Aviko Super Crunch Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mięso po upieczeniu odstaw na 10 minut, a następnie rozdrobnij na kawałki.
- Pomidorki przekrój na połówki, cebulę pokrój w cienkie plastry, a pietruszkę posiekaj.
- Rozłóż frytki z pomidorami, cebulą i pietruszką, na wierzch nałóż sos tzatziki i kawałki boczku.