loaded_fries_z_wieprzowym_carnitas przepis Aviko do restauracji

Loaded fries z wieprzowym carnitas

Składniki

4 porcje

Na carnitas

  • 1 kg boczku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Pozostałe składniki

loaded_fries_z_wieprzowym_carnitas przepis Aviko do restauracji

Sposób przygotowania

  1. Osusz ręcznikiem papierowym boczek od strony skóry i ponakłuwaj ostrym nożem. Ponacinaj także mięso z drugiej strony.
  2. Natrzyj boczek przyprawami i włóż do lodówki na noc.
  3. Następnego dnia natrzyj boczek od strony skóry olejem i piecz przez 2 godziny w nagrzanym do 140°C piekarniku.
  4. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220°C i piecz jeszcze 30 minut, żeby skórka była chrupiąca.
  5. Przygotuj frytki Aviko Super Crunch Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Mięso po upieczeniu odstaw na 10 minut, a następnie rozdrobnij na kawałki.
  7. Pomidorki przekrój na połówki, cebulę pokrój w cienkie plastry, a pietruszkę posiekaj.
  8. Rozłóż frytki z pomidorami, cebulą i pietruszką, na wierzch nałóż sos tzatziki i kawałki boczku.
Aviko super-chrupiace-frytki-ze-skorka-o-domowym-wygladzie na talerzu w restauracji