
Loaded fries z piersią kaczki i przyprawą 5 smaków
Składniki
1 porcja
- 150 g frytek Aviko Super Crunch 7 mm
- 1 pierś z kaczki
- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- ½ łyżeczki soli
- 1 czerwone chili
- 1 cebulka dymka
- 1 łyżka drobno posiekanej kolendry
- Ćwiartki limonki
Majonez chili
- 15 g majonezu
- 1 łyżka oleju aromatyzowanego chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sposób przygotowania
- Ponacinaj pierś od strony skóry i natrzyj solą i przyprawą 5 smaków.
- Połóż kaczkę skórą do dołu na zimnej patelni i zacznij smażenie (na średnim ogniu), aż skórka zrobi się złotobrązowa i chrupiąca (5-7 minut). Następnie lekko zmniejsz ogień i przewróć mięso i kontynuuj smażenie przez 3-5 minut.
- Kiedy mięso odpocznie, pokrój je w plastry, powinno być lekko różowe w środku.
- Przygotuj frytki Super Crunch zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pokrój chili i dymkę w cienkie plasterki i wymieszaj z frytkami.
- Połącz składniki na majonez chili.
- Rozłóż plastry kaczki na frytkach, polej majonezem chili i udekoruj kolendrą i ćwiartkami limonki.