
Loaded Fries z duszonym mięsem
Składniki
(4 porcje)
- 600 g frytek Aviko Wavy Blends o smaku ziołowo-czosnkowym
- 800 g łopatki wołowej
- 2 czerwone cebule
- 25 g masła
- 1 butelka ciemnego piwa (330 ml)
- 1 łyżka syropu
- 1 łyżka octu
- 2 liście laurowe
- 3 kawałki piernika
- 250 g brukselki
- 200 g fasolki szparagowej
- Rzeżucha lub natka pietruszki

Sposób przygotowania
- Pokrój mięso w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Cebulę posiekaj.
- Rozpuść masło, podsmaż cebulę 2 minuty, dodaj mięso i smaż 5 minut. Wlej piwo, dodaj syrop, ocet, liście laurowe i pokruszony piernik.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 2 godziny. W międzyczasie wyczyść warzywa.
- Przygotuj frytki zgodnie z instrukcją. Ugotuj brukselkę (8–10 minut) i fasolkę (4 minuty) w osolonej wodzie.
- Ułóż frytki na półmisku, dodaj warzywa i mięso. Udekoruj rzeżuchą lub natką.

