Loaded Fries z duszonym mięsem

Loaded Fries z duszonym mięsem

Składniki

(4 porcje)

  • 600 g frytek Aviko Wavy Blends o smaku ziołowo-czosnkowym
  • 800 g łopatki wołowej
  • 2 czerwone cebule
  • 25 g masła
  • 1 butelka ciemnego piwa (330 ml)
  • 1 łyżka syropu
  • 1 łyżka octu
  • 2 liście laurowe
  • 3 kawałki piernika
  • 250 g brukselki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • Rzeżucha lub natka pietruszki
Loaded Fries z duszonym mięsem

Sposób przygotowania

  1. Pokrój mięso w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Cebulę posiekaj.
  2. Rozpuść masło, podsmaż cebulę 2 minuty, dodaj mięso i smaż 5 minut. Wlej piwo, dodaj syrop, ocet, liście laurowe i pokruszony piernik.
  3. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 2 godziny. W międzyczasie wyczyść warzywa.
  4. Przygotuj frytki zgodnie z instrukcją. Ugotuj brukselkę (8–10 minut) i fasolkę (4 minuty) w osolonej wodzie.
  5. Ułóż frytki na półmisku, dodaj warzywa i mięso. Udekoruj rzeżuchą lub natką.
Aviko wavy blends chrupiace_frytki_z_przyprawami_o_smaku_ziolowo-czosnkowym