
Kurczak z cytryną i tymiankiem z ratatouille i rösti
Składniki
- 4 Okrągłe placki rösti Aviko
- 1 cytryna
- 75 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 5-6 gałązek tymianku + dodatkowa ilość
- 1 mała cukinia
- ½ czerwonej podłużnej papryki
- 1 mała czerwona cebula
- 1 pomidor
- 4 cebulki dymki
- 4 filety z udka kurczaka (bez kości)
- 4 pomidory koktajlowe
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 30 min
- Wyczyść cytrynę i zetrzyj skórkę z owocu. W rondelku podgrzej oliwę z oliwek z oliwek z dodatkiem skórki cytrynowej i gałązek tymianku przez 5 minut. Zdejmij oliwę cytrynowo-tymiankową z ognia.
- Pokrój cukinię i paprykę w kostkę o boku 2-3 mm. Posiekaj cebulę. Pokrój 4 plasterki pomidora, aby umieścić je na rösti, a resztę miąższu pokrój w kostkę. Twardą dolną część (białą i jasnozieloną) cebuli dymki przekrój wzdłuż na pół.
- Oddziel skórkę od filetów z udka kurczaka. Skrop mięso i skórkę olejem cytrynowo-tymiankowym. Posyp solą i pieprzem do smaku. Umieść filety z udka w naczyniu do pieczenia, a skórki ułóż luźno obok.
- Przygotuj rösti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piecz filety z udka kurczaka ze skórką przez 20 minut, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmij skórkę z piekarnika wcześniej, jeśli stanie się zbyt ciemna i chrupiąca. Na ostatnie 5 minut wstaw do piekarnika pomidory koktajlowe.
- Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni. Podsmaż cebulę przez 1 minutę. Dodaj cukinię i paprykę i smaż przez 2 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i smaż ratatouille przez kolejne 4-5 minut; warzywa mogą być al dente. Dopraw oliwą z tymiankiem i cytryną, solą i pieprzem.
- Podsmaż szczypiorek na grillu lub na drugiej patelni na pozostałej oliwie przez 3-4 minuty.
- Rozłóż rösti na 4 talerzach. Na wierzchu ułóż plasterki pomidora. Na pomidory nałóż ratatouille, a na wierzch filety z udka kurczaka i chrupiącą skórkę z kurczaka. Dodaj szczypiorek i pomidorki koktajlowe. Udekoruj dodatkową oliwą cytrynowo-tymiankową i listkami tymianku.