lemon_thyme_chicken_with_ratatouille_hash_brown

Kurczak z cytryną i tymiankiem z ratatouille i rösti

Składniki

  • 4 Okrągłe placki rösti Aviko
  • 1 cytryna
  • 75 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 5-6 gałązek tymianku + dodatkowa ilość
  • 1 mała cukinia
  • ½ czerwonej podłużnej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 4 cebulki dymki
  • 4 filety z udka kurczaka (bez kości)
  • 4 pomidory koktajlowe
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
okragle-placki-typu-rosti-do-piekarnika-konwekcji-aviko-serwis

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 min

  1. Wyczyść cytrynę i zetrzyj skórkę z owocu. W rondelku podgrzej oliwę z oliwek z oliwek z dodatkiem skórki cytrynowej i gałązek tymianku przez 5 minut. Zdejmij oliwę cytrynowo-tymiankową z ognia.
  2. Pokrój cukinię i paprykę w kostkę o boku 2-3 mm. Posiekaj cebulę. Pokrój 4 plasterki pomidora, aby umieścić je na rösti, a resztę miąższu pokrój w kostkę. Twardą dolną część (białą i jasnozieloną) cebuli dymki przekrój wzdłuż na pół.
  3. Oddziel skórkę od filetów z udka kurczaka. Skrop mięso i skórkę olejem cytrynowo-tymiankowym. Posyp solą i pieprzem do smaku. Umieść filety z udka w naczyniu do pieczenia, a skórki ułóż luźno obok.
  4. Przygotuj rösti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piecz filety z udka kurczaka ze skórką przez 20 minut, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmij skórkę z piekarnika wcześniej, jeśli stanie się zbyt ciemna i chrupiąca. Na ostatnie 5 minut wstaw do piekarnika pomidory koktajlowe.
  5. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni. Podsmaż cebulę przez 1 minutę. Dodaj cukinię i paprykę i smaż przez 2 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i smaż ratatouille przez kolejne 4-5 minut; warzywa mogą być al dente. Dopraw oliwą z tymiankiem i cytryną, solą i pieprzem.
  6. Podsmaż szczypiorek na grillu lub na drugiej patelni na pozostałej oliwie przez 3-4 minuty.
  7. Rozłóż rösti na 4 talerzach. Na wierzchu ułóż plasterki pomidora. Na pomidory nałóż ratatouille, a na wierzch filety z udka kurczaka i chrupiącą skórkę z kurczaka. Dodaj szczypiorek i pomidorki koktajlowe. Udekoruj dodatkową oliwą cytrynowo-tymiankową i listkami tymianku.