sweet_sour_vegan_tostada

Jeff na wybrzeżu

Składniki

  • 8 Okrągłych placków rösti Aviko
  • 150 g zielonych szparagów
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g marchewki
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
  • 1 szalotka
  • 400 ml śmietanki
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 3 łyżki oleju bazyliowego
  • 400 g fileta z łososia
  • 2 łyżki rzeżuchy
okragle-placki-typu-rosti-do-piekarnika-konwekcji-aviko-serwis

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 min

  1. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój je na 4 cm kawałki. Grube szparagi przekrój wzdłuż na pół. Pomidory przekrój na pół, a marchewkę pokrój w paski o grubości 3-4 mm. Wyczyść cytrynę.
  2. Umieść szparagi, pomidory i marchewkę na blasze do pieczenia. Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek. Zetrzyj 2 łyżeczki cytryny na warzywa i posyp bazylią, solą i pieprzem.
  3. Piecz warzywa w piekarniku przez 15 minut, aż będą al dente. W międzyczasie, aby przygotować sos „beurre blanc”, posiekaj szalotkę. Zredukuj śmietankę z szalotką o połowę.
  4. Podpraż migdały na suchej patelni. Posyp nimi talerz i drobno posiekaj. Drobno posiekaj szczypiorek.
  5. Posmaruj placki olejem bazyliowym. Filety z łososia posmaruj 2 łyżkami oliwy z oliwek i posyp solą i pieprzem.
  6. Grilluj placki i filety z łososia na grillu lub na patelni grillowej przez około 8 minut, aż placki będą złocisto-brązowe i chrupiące, a filety z łososia będą różowe i soczyste.
  7. Zetrzyj 2 łyżeczki cytryny na sos beurre blanc. Dopraw sos szczypiorkiem, solą i pieprzem.
  8. Łyżką nałóż sos beurre blanc na 4 talerze, tworząc okrąg. Na sosie ułóż placki rösti. Dodaj warzywa. Filety z łososia ułóż ukośnie w stosunku do warzyw.
  9. Udekoruj rukwią buraczaną i dodatkową skórką z cytryny oraz sokiem do smaku. Posyp prażonymi migdałami.

Wskazówka: Pokrój w paski skórkę marchewski i smaż na gorącym oleju, aż będzie chrupiąca. Zastąp rukwią buraczaną chrupiącą marchewką