
Jeff na wybrzeżu
Składniki
- 8 Okrągłych placków rösti Aviko
- 150 g zielonych szparagów
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 150 g marchewki
- 1 cytryna
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
- 1 szalotka
- 400 ml śmietanki
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżka szczypiorku
- 3 łyżki oleju bazyliowego
- 400 g fileta z łososia
- 2 łyżki rzeżuchy
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 30 min
- Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój je na 4 cm kawałki. Grube szparagi przekrój wzdłuż na pół. Pomidory przekrój na pół, a marchewkę pokrój w paski o grubości 3-4 mm. Wyczyść cytrynę.
- Umieść szparagi, pomidory i marchewkę na blasze do pieczenia. Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek. Zetrzyj 2 łyżeczki cytryny na warzywa i posyp bazylią, solą i pieprzem.
- Piecz warzywa w piekarniku przez 15 minut, aż będą al dente. W międzyczasie, aby przygotować sos „beurre blanc”, posiekaj szalotkę. Zredukuj śmietankę z szalotką o połowę.
- Podpraż migdały na suchej patelni. Posyp nimi talerz i drobno posiekaj. Drobno posiekaj szczypiorek.
- Posmaruj placki olejem bazyliowym. Filety z łososia posmaruj 2 łyżkami oliwy z oliwek i posyp solą i pieprzem.
- Grilluj placki i filety z łososia na grillu lub na patelni grillowej przez około 8 minut, aż placki będą złocisto-brązowe i chrupiące, a filety z łososia będą różowe i soczyste.
- Zetrzyj 2 łyżeczki cytryny na sos beurre blanc. Dopraw sos szczypiorkiem, solą i pieprzem.
- Łyżką nałóż sos beurre blanc na 4 talerze, tworząc okrąg. Na sosie ułóż placki rösti. Dodaj warzywa. Filety z łososia ułóż ukośnie w stosunku do warzyw.
- Udekoruj rukwią buraczaną i dodatkową skórką z cytryny oraz sokiem do smaku. Posyp prażonymi migdałami.
Wskazówka: Pokrój w paski skórkę marchewski i smaż na gorącym oleju, aż będzie chrupiąca. Zastąp rukwią buraczaną chrupiącą marchewką