przepis-gratiny-truflowe-z-grzybowym-duxelle

Gratiny truflowe z grzybowym duxelle

Składniki

gratiny-ziemniaczane-z-serem-ementaler-i-smietanka-aviko-serwis

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Kładziemy gratiny na blasze do pieczenia z łyżką tapenady truflowej na wierzchu. Pieczemy gratiny w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż uzyskają złotobrązowy kolor i będą upieczone.
  2. Oczyszczamy grzyby i kroimy je na małe kawałki. Na patelni roztapiamy masło. Podsmażamy szalotkę i czosnek przez 2 minuty.
  3. Dodajemy grzyby i smażymy przez 5 minut. Dodajemy gęstą śmietanę i podgrzewamy przez kolejne 1-2 minuty. Mieszamy natkę pietruszki z solą i pieprzem do smaku oraz mieszanką grzybową (duxelle).
  4. Układamy gratiny na półmisku i nakładamy na nie łyżką duxelle, formując ładną kropkę na wierzchu.

Wskazówka: Doskonale smakują ze stekiem lub sznyclem cielęcym i świeżą zieloną sałatą.