Gratiny truflowe z grzybowym duxelle
Składniki
- 4 Aviko Gratiny Ziemniaczane z Serem Ementaler i Śmietanką
- 3 łyżeczki tapenady truflowej
- 150 g grzybów
- 25 g masła
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, rozdrobniony
- 3 łyżki bitej śmietany
- 4 gałązki pietruszki, drobno posiekane
Użyte produkty
Sposób przygotowania
- Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Kładziemy gratiny na blasze do pieczenia z łyżką tapenady truflowej na wierzchu. Pieczemy gratiny w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż uzyskają złotobrązowy kolor i będą upieczone.
- Oczyszczamy grzyby i kroimy je na małe kawałki. Na patelni roztapiamy masło. Podsmażamy szalotkę i czosnek przez 2 minuty.
- Dodajemy grzyby i smażymy przez 5 minut. Dodajemy gęstą śmietanę i podgrzewamy przez kolejne 1-2 minuty. Mieszamy natkę pietruszki z solą i pieprzem do smaku oraz mieszanką grzybową (duxelle).
- Układamy gratiny na półmisku i nakładamy na nie łyżką duxelle, formując ładną kropkę na wierzchu.
Wskazówka: Doskonale smakują ze stekiem lub sznyclem cielęcym i świeżą zieloną sałatą.