
Gnocchi della nonna Letizia
Składniki
- 400 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cukru
- 200 g mąki
- 200 g niesolonych orzechów nerkowca
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 duże pomidory bawole serce
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka liści tymianku
- 2 łyżeczki igiełek rozmarynu
- 2 łyżki liści bazylii
- 3 łyżki margaryny
- 4 łyżki oliwy bazyliowej (patrz wskazówka)
- 2 łyżki lucerny
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 45 min
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Pomidory przekrój na pół. Ułóż je na blasze do pieczenia. Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek i posyp cukrem. Piecz pomidory w piekarniku przez 20 minut. Odstaw pomidory do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Aby przygotować gnocchi, wymieszaj puree ziemniaczane z odpowiednią ilością mąki, aż powstanie zwarta masa. Dopraw solą. Z masy uformuj wałeczki o średnicy 1 cm i pokrój je na kawałki o długości 2 cm (= gnocchi).
- Posiekaj 50 g orzechów nerkowca. Podpraż posiekane orzechy na suchej patelni, aż uzyskają złoty kolor, a następnie przesyp je na talerz.
- Aby przygotować wegański sos beszamelowy, zmiksuj pozostałe 150 g orzechów nerkowca w robocie kuchennym z połową prażonych orzechów (25 g), 1 ząbkiem czosnku, 2 łyżkami oliwy z oliwek i wodą, aż uzyskasz gładki i kremowy sos. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Aby przygotować sos pomidorowy, pokrój pomidory bawole serce na kawałki. Posiekaj szalotkę i drobno posiekaj ostatnie 2 ząbki czosnku. Drobno posiekaj tymianek, rozmaryn i bazylię.
- Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek z 1 łyżką margaryny na grillu lub w rondelku. Podsmaż czosnek i szalotkę przez 1 minutę. Smaż pomidory przez 3 minuty. Dodaj zioła i smaż przez kolejną minutę. Zmiksuj pomidory w robocie kuchennym na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem i trzymaj w cieple.
- Umieść gnocchi na blasze do pieczenia. Posmaruj je 2 łyżkami margaryny. Piecz gnocchi w piekarniku przez 6-8 minut.
- Posiekaj bardzo drobno pozostałe prażone orzechy nerkowca. Umieść sos pomidorowy na chwilę nad dymem z grilla. Podgrzej wegański sos beszamelowy (krem z orzechów nerkowca).
- Włóż gnocchi do sosu pomidorowego i rozłóż na 4 głębokie talerze. Na każdy talerz nałóż 2-3 łyżki sosu beszamelowego. Skrop oliwą z bazylii, udekoruj lucerną. Na koniec posyp drobno posiekanymi prażonymi orzechami nerkowca.
Wskazówka: Gnocchi można również smażyć na patelni na margarynie lub 1 łyżce oliwy z oliwek przez 4-5 minut. Lub tradycyjnie gotować w dużej ilości osolonej wody przez 3-4 minuty, aż będą al dente.