crispy_truffle_potato_with_3_dips

Chrupiące ziemniaki truflowe z 3 dipami

Składniki

  • 12 Okrągłych placków rösti Aviko
  • 1 pęczek świeżych ziół, np. mięta, koperek, oregano, bazylia i tymianek
  • ½ ostrej papryki
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • Sok z 1 limonki
  • 8 świeżych daktyli
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka za'atar
  • 1 gałązka kopru
  • 1 burak (świeży lub gotowany)
  • 1 łyżeczka prażonych orzeszków piniowych
  • 1 czarna trufla
okragle-placki-typu-rosti-do-piekarnika-konwekcji-aviko-serwis

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 25 min

  1. Wrzuć liście i miękkie gałązki ziół do blendera. Usuń nasiona z ostrej papryki i dodaj ją również. Wlej oliwę z oliwek.
  2. Zmiksuj zioła i paprykę w blenderze na grubo. Dopraw chimichurri sokiem z limonki, solą i pieprzem i przełóż do miski.
  3. Aby przygotować dip jogurtowo-daktylowy, umyj daktyle i usuń pestki.
  4. W blenderze zmiksuj daktyle ze 100 gramami jogurtu. Dodaj kolejne 100 gramów jogurtu (nie miksuj!) i dopraw chili w proszku oraz 1/2 łyżeczki wędzonej papryki. Przełóż dip do miseczki. Posyp za'atarem i udekoruj koprem.
  5. Obierz i zetrzyj buraki na drobnej tarce. Wymieszaj buraki z pozostałymi 200 gramami jogurtu. Umyj limonkę i zetrzyj zieloną skórkę z owocu. Dip z buraków i jogurtu dopraw skórką z limonki, sokiem, solą i pieprzem. Przełóż dip do miseczki i posyp orzeszkami piniowymi.
  6. Posyp rösti startymi truflami i wędzoną papryką. Przygotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj placki na desce wraz z 3 dipami.

Wskazówka: Jeśli daktyle są mniej soczyste lub już lekko wysuszone, namocz je w ciepłej wodzie przez 15 minut.