
Chrupiące ziemniaki truflowe z 3 dipami
Składniki
- 12 Okrągłych placków rösti Aviko
- 1 pęczek świeżych ziół, np. mięta, koperek, oregano, bazylia i tymianek
- ½ ostrej papryki
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
- Sok z 1 limonki
- 8 świeżych daktyli
- 400 g jogurtu greckiego
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka za'atar
- 1 gałązka kopru
- 1 burak (świeży lub gotowany)
- 1 łyżeczka prażonych orzeszków piniowych
- 1 czarna trufla
Użyte produkty
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 25 min
- Wrzuć liście i miękkie gałązki ziół do blendera. Usuń nasiona z ostrej papryki i dodaj ją również. Wlej oliwę z oliwek.
- Zmiksuj zioła i paprykę w blenderze na grubo. Dopraw chimichurri sokiem z limonki, solą i pieprzem i przełóż do miski.
- Aby przygotować dip jogurtowo-daktylowy, umyj daktyle i usuń pestki.
- W blenderze zmiksuj daktyle ze 100 gramami jogurtu. Dodaj kolejne 100 gramów jogurtu (nie miksuj!) i dopraw chili w proszku oraz 1/2 łyżeczki wędzonej papryki. Przełóż dip do miseczki. Posyp za'atarem i udekoruj koprem.
- Obierz i zetrzyj buraki na drobnej tarce. Wymieszaj buraki z pozostałymi 200 gramami jogurtu. Umyj limonkę i zetrzyj zieloną skórkę z owocu. Dip z buraków i jogurtu dopraw skórką z limonki, sokiem, solą i pieprzem. Przełóż dip do miseczki i posyp orzeszkami piniowymi.
- Posyp rösti startymi truflami i wędzoną papryką. Przygotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj placki na desce wraz z 3 dipami.
Wskazówka: Jeśli daktyle są mniej soczyste lub już lekko wysuszone, namocz je w ciepłej wodzie przez 15 minut.