monkfish_ceviche

Ceviche z żabnicy

Składniki

  • 4 Okrągłe placki rösti Aviko
  • 400 g fileta z żabnicy
  • 2 cytryny
  • 2 cm imbiru
  • ½ ostrej papryki
  • 1 czerwona, żółta i/lub zielona papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 truskawek
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 3 gałązki kolendry
  • 2 łyżeczki octu winnego sherry lub białego winnego
  • Jadalne kwiaty
okragle-placki-typu-rosti-do-piekarnika-konwekcji-aviko-serwis

Sposób przygotowania

 

  1. Pokrój filet z żabnicy na cienkie plasterki. Umieść je w misce. Umyj 1 cytrynę i zetrzyj żółtą skórkę. Wyciśnij sok z obu cytryn.
  2. Obierz i zetrzyj imbir. Drobno posiekaj ostrą paprykę. Wymieszaj skórkę cytrynową z sokiem i imbirem. Skrop rybę marynatą cytrynową. Marynuj przez 10-15 minut; ryba „ugotuje się” i stanie się biała.
  3. Pokrój słodką paprykę w paski i wymieszaj z oliwą z oliwek. Grilluj paprykę na grillu lub na patelni grillowej przez 5 minut, aż będzie miękka i delikatna. W międzyczasie pokrój pomidory i truskawki w słupki (julienne). Drobno posiekaj kolendrę.
  4. Smaż pomidory i kolendrę przez 1 minutę. Dopraw świeżymi truskawkami, octem winnym, solą i pieprzem. Odstaw sałatkę do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  5. Przygotuj rösti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Rozłóż placki na 4 talerzach. Na wierzchu ułóż sałatkę z papryki i truskawek. Na sałatkę ułóż ceviche. Skrop odrobiną marynaty i udekoruj jadalnymi kwiatami.

Wskazówka: Przygotuj ceviche i sałatkę tak, aby przed podaniem pozostało tylko ułożenie rösti.