
Ceviche z żabnicy
Składniki
- 4 Okrągłe placki rösti Aviko
- 400 g fileta z żabnicy
- 2 cytryny
- 2 cm imbiru
- ½ ostrej papryki
- 1 czerwona, żółta i/lub zielona papryka
- 2 łyżki oliwy
- 6 truskawek
- 4 pomidorki koktajlowe
- 3 gałązki kolendry
- 2 łyżeczki octu winnego sherry lub białego winnego
- Jadalne kwiaty
Użyte produkty
Sposób przygotowania
- Pokrój filet z żabnicy na cienkie plasterki. Umieść je w misce. Umyj 1 cytrynę i zetrzyj żółtą skórkę. Wyciśnij sok z obu cytryn.
- Obierz i zetrzyj imbir. Drobno posiekaj ostrą paprykę. Wymieszaj skórkę cytrynową z sokiem i imbirem. Skrop rybę marynatą cytrynową. Marynuj przez 10-15 minut; ryba „ugotuje się” i stanie się biała.
- Pokrój słodką paprykę w paski i wymieszaj z oliwą z oliwek. Grilluj paprykę na grillu lub na patelni grillowej przez 5 minut, aż będzie miękka i delikatna. W międzyczasie pokrój pomidory i truskawki w słupki (julienne). Drobno posiekaj kolendrę.
- Smaż pomidory i kolendrę przez 1 minutę. Dopraw świeżymi truskawkami, octem winnym, solą i pieprzem. Odstaw sałatkę do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Przygotuj rösti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rozłóż placki na 4 talerzach. Na wierzchu ułóż sałatkę z papryki i truskawek. Na sałatkę ułóż ceviche. Skrop odrobiną marynaty i udekoruj jadalnymi kwiatami.
Wskazówka: Przygotuj ceviche i sałatkę tak, aby przed podaniem pozostało tylko ułożenie rösti.