
Brunch w kieliszku
Składniki
- 400 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
- 1 szalotka
- 100 g (świeżego) chorizo
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 ml białego wina
- 4 łyżki panko
- 2 ząbki czosnku
- 25 g parmezanu
- 500 ml śmietanki
- 1 łyżka octu z białego wina
- 4 jajka
- Jadalne kwiaty do dekoracji
Użyte produkty
Sposób przygotowania
- Posiekaj szalotkę i pokrój chorizo w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż chorizo przez 2 minuty. Dodaj szalotkę i smaż przez 1 minutę. Wlej wino i gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut.
- Podpraż panko na patelni, aż będzie złocista i chrupiąca. Zetrzyj czosnek i ser.
- Przygotuj puree ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwiększ ogień pod winem i gotuj, aż objętość zmniejszy się o połowę. Dodaj śmietanę i ponownie gotuj, aż objętość zmniejszy się o połowę.
- Przygotuj jajka w koszulce w rondelku z delikatnie gotującą się wodą z dodatkiem octu. W międzyczasie dopraw puree ziemniaczane czosnkiem, serem i panko.
- Odcedź sos i ubij w blenderze, aż uzyska piankową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem.
- Łyżką nałóż chrupiące puree do 4 dużych pucharków lub ładnych miseczek. Na puree ułóż jajko w koszulce. Polej piankowym sosem i udekoruj jadalnymi kwiatami.
Wskazówka: Wolisz danie bez mięsa? Pomiń chorizo i dodaj do wina kilka nitek szafranu.