header_brunch_in_a_glass

Brunch w kieliszku

Składniki

  • 400 g Domowego Puree Ziemniaczanego Aviko
  • 1 szalotka
  • 100 g (świeżego) chorizo
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 ml białego wina
  • 4 łyżki panko
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g parmezanu
  • 500 ml śmietanki
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 4 jajka
  • Jadalne kwiaty do dekoracji
domowe-puree-ziemniaczane-aviko-serwis

Sposób przygotowania

  1. Posiekaj szalotkę i pokrój chorizo w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż chorizo przez 2 minuty. Dodaj szalotkę i smaż przez 1 minutę. Wlej wino i gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut.
  2. Podpraż panko na patelni, aż będzie złocista i chrupiąca. Zetrzyj czosnek i ser.
  3. Przygotuj puree ziemniaczane zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwiększ ogień pod winem i gotuj, aż objętość zmniejszy się o połowę. Dodaj śmietanę i ponownie gotuj, aż objętość zmniejszy się o połowę.
  4. Przygotuj jajka w koszulce w rondelku z delikatnie gotującą się wodą z dodatkiem octu. W międzyczasie dopraw puree ziemniaczane czosnkiem, serem i panko.
  5. Odcedź sos i ubij w blenderze, aż uzyska piankową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Łyżką nałóż chrupiące puree do 4 dużych pucharków lub ładnych miseczek. Na puree ułóż jajko w koszulce. Polej piankowym sosem i udekoruj jadalnymi kwiatami.

 

Wskazówka: Wolisz danie bez mięsa? Pomiń chorizo i dodaj do wina kilka nitek szafranu.