
Twój Ulubiony Kolor i Smak
Frytki występują we wszystkich kształtach i rozmiarach. Każdy kraj ma swoje własne preferencje. Zaczyna się od rodzaju ziemniaka, cięcia frytek, chrupkości, tego, w czym frytki są smażone i jak są podawane. Dzięki Aviko House of Fries jesteśmy aktywni w ponad 110 krajach. Pomagamy w znalezieniu odpowiednich frytek dla Twojej firmy.
- BelgiaCzytaj więcej
Kolor i smak
Belgowie zdecydowanie preferują białe ziemniaki na frytki. Odmiana ziemniaków Bintje jest ich ulubioną. Najlepiej smażone dwukrotnie. Belgijskie frytki są zazwyczaj grubsze i mają prawdziwy ziemniaczany smak. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Najlepiej smażone w głębokim tłuszczu zwierzęcym, a nie w oleju, co nadaje im wyjątkowy, bogaty smak.
Do serwowania frytek belgijskich polecamy frytki Aviko La Cuisine Belge Artisanale. - Wielka BrytaniaCzytaj więcej
Anglicy preferują nieco grubsze frytki, pięknie złociste. Ich Fish & Chips są znane na całym świecie. Zazwyczaj są solone, a czasami jako polewy używa się octu.
Popularne w Wielkiej Brytanii są nasze frytki SuperCrunch 9,5 mm Skin On i SuperCrunch 15 mm.
- NiemcySprawdź
Niemcy wolą złocistobrązowe i chrupiące. Często podawane z ketchupem curry. Ale czerwono-białe połączenie ketchupu i majonezu jest również popularne jako Pommes Rot-Weiß. Bratwurst i frytki to popularne połączenie. Frytki z nadzieniem również zyskują na popularności w Niemczech.
W Niemczech lubią nasze świeże frytki: SuperCrunch Fresh. - HolandiaSprawdź
Holendrzy uwielbiają frytki. Preferowane są złocistobrązowe i chrupiące. Podawane z różnymi sosami, takimi jak majonez, sos orzechowy lub ketchup. Frytki są lubiane jako przekąski, takie jak frikandel, krokiet i suflet serowy.
W Holandii popularne są frytki Aviko Oerfriet. Te świeże frytki wyglądają i smakują jak domowej roboty. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku.
- WłochyZobacz
Lubią też frytki w krainie makaronów i pizzy. Nawet na pizzy jest to popularne zjawisko. Frytki mają zazwyczaj nieco jaśniejszy kolor niż w innych krajach europejskich. Frytki są często przyprawiane ziołami (np. rozmarynem) i podawane jako dodatek do wielu dań.
We Włoszech nasz SuperCrunch jest bardzo popularny. Pozostaje chrupiący przez długi czas.
- FrancjaZobacz
Nic dziwnego, że Francuzi wolą frytki; cienkie frytki. Ładne i chrupiące, podawane z odrobiną soli morskiej. Istnieje tendencja do podawania ich z aioli (majonezem czosnkowym), ziołami lub sosami. Frytki są podstawowym składnikiem wielu dań, takich jak moules frites (małże i frytki).
Czy Twoi goście uwielbiają frytki? Wybierz spośród naszych frytek Classic Pommes Frites, SuperCrunch lub Super Longs. Wszystkie mają 7 mm, czyli rozmiar odpowiadający frytkom. - PolskaSprawdź
Polscy konsumenci uwielbiają złotobrązowe frytki. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Grubsze frytki wydają się nieco bardziej popularne w Polsce ze względu na ich teksturę i kęs. W miastach takich jak Warszawa, Kraków i Wrocław znajdują się dedykowane bary z frytkami, w których ludzie mogą wybierać spośród szerokiej gamy frytek z nadzieniem. Oferowanie frytek jako jedzenia ulicznego, często w formie „frytek w rożku” z różnymi dodatkami i sosami, stało się popularnym trendem.
- Stany ZjednoczoneSprawdź
Ogromną popularnością cieszą się frytki z dodatkami, takimi jak ser, bekon i kwaśna śmietana. Klasyczne solone frytki są najpopularniejsze, ale przyprawione frytki (z czosnkiem, papryką lub cebulą w proszku) są również bardzo popularne. W fast foodach preferowane są cienkie frytki, a w wykwintnych restauracjach typu fast food i food truckach częściej można zobaczyć grubszą odmianę.
Jeśli ta kuchnia przypadła Ci do gustu, powinieneś spróbować naszych frytek Wavy Blends. - ChinySprawdź
Frytki są mniej popularne w Chinach niż w większości krajów zachodnich, ale przeżywają boom. Chińczycy preferują cienkie frytki, które są nieco lżejsze. Frytki są zazwyczaj serwowane w sieciach fast-food.
Nasz SuperCrunch Fresh jest popularnym produktem na rynku chińskim.
