HoReCa od kuchni

  • Poke Bowl trend kulinarny z Hawajów artykuł Aviko HoReCa

Poke Bowls - nowoczesny trend kulinarny z Hawajów

Opublikowano 04/11/2020

Występują w wersji wegetariańskiej, z mięsem, owocami morza lub rybą. Liczba wariacji i możliwości łączenia składników są nieograniczone i to pewnie jeden z powodów, dla których poke bowle zyskały tak dużą popularność na całym świecie. Niewiele osób wie, że oryginalnie pochodzą z kuchni hawajskiej i są ulubionym daniem surferów. O tym, skąd dokładnie wzięła się hawajska miska pełna dobroci, co ma wspólnego z japońskim sushi i dlaczego szturmem podbiła street food na całym świecie - dowiesz się z naszego artykułu.

Poke bowl - co to takiego?

Czym właściwie są popularne bowle? To pożywne, a zarazem lekkie dania serwowane w misce, składające się najczęściej z ryżu, ryb oraz świeżych warzyw lub owoców. Poke bowl to danie hawajskie, zakorzenione głęboko w kuchni japońskiej. "Poke" oznacza "pokrojone na kawałki", a nazwa odnosi się do plastrów lub kawałków surowej ryby, które są podawane w misce razem z ryżem, dressingiem, warzywami i przyprawami. Oryginalnie bowiem, poke bowl składa się niemal z tych samych składników co sushi (mówi się nawet o nim czasem jako o zdekonstruowanym sushi), z tą różnicą, że w hawajskim daniu ryż pozostaje gorący. To właśnie największy sekret smaku tej potrawy. W misce serwuje się ciepły ryż i zimną rybę, które mają połączyć się dopiero w naszych ustach, co gwarantuje eksplozję smaku! Dlatego też warto mieć na uwadze, że danie powinno być przygotowane bezpośrednio przed podaniem. Zbyt długi czas serwowania poke bowl prowadzi do pomieszania temperatur, a to burzy cały koncept tego przysmaku. Na fali popularności bowli, powstało wiele wariacji na temat tego dania. Ryż często zastępowany jest orientalnymi makaronami (sojowym lub ryżowym), zamiast ryb dodaje się kawałek mięsa lub tofu, a całość często wieńczy sos lub posypka z ziaren i orzechów.

Trochę historii

Skąd właściwie wzięły się poke bowls? To tak naprawdę mieszanka składników charakterystycznych dla kuchni japońskiej, chińskiej, filipińskiej i portugalskiej. Danie łączy w sobie wpływy wszystkich tych kuchni, które spotkały się na Hawajach za sprawą XIX- i XX-wiecznych zarobkowych wypraw imigrantów. Grupy etniczne, które przebywały na tych rajskich wyspach, popularyzowały swoje ulubione, rodzime dania, co w efekcie stworzyło hybrydę na kształt dzisiejszych bowli. Na początku XX wieku na Hawajach etnicznie dominowali Japończycy (stanowili wówczas ok. 40% populacji!), którzy przybyli na wyspy, aby pracować na plantacjach cukru i ananasów. Wkrótce zaczęli uprawiać na tym terenie ryż, produkować lokalnie sos sojowy oraz rozpowszechnili sashimi czy tofu. Pierwotna hawajska ludność, japońscy imigranci oraz pozostałe grupy imigrantów zamieszkujący wyspę (Filipińczycy, Portugalczycy i in.) uwielbiali surowe ryby, więc połączenie tych wszystkich składników stało się nieodłącznym elementem lokalnej kuchni. Tradycyjne bowle (a zaczęto je przyrządzać na Hawajach w latach 70. XX wieku) składały się z pokrojonego surowego tuńczyka, posiekanych wodorostów i orzechów pekan. Dopiero nieco później do dania dodano ryż, a następnie dressing i inne składniki. Współczesne bowle to fantazyjna wersja tych pierwotnych misek - można w nich znaleźć ryż, orientalne makarony, owoce morza, ryby (surowe lub pieczone), marynowane warzywa, egzotyczne owoce, azjatyckie przyprawy - sos sojowy, teryiaki, czy wasabi oraz ciekawie skomponowane dressingi.  

Niesłabnący kulinarny trend

Z Hawajów do pozostałych stanów w USA, stamtąd do Europy - trend na bowle zaczął się jakiś czas temu i nie słabnie. Kolorowe, pełne świeżych składników miski stały się nie tylko jednym z hitów street foodu na świecie, ale zainspirowały wiele lokali do podawania swoich klasycznych dań właśnie w miskach, na kształt tradycyjnego bowla. Jak przygotować poke bowl lub potrawę zainspirowaną hawajskim trendem? To dosyć proste, możliwości eksperymentowania ze składnikami są nieograniczone! Poniżej kilka wskazówek:

  1. Pomimo tego, że podstawą oryginalnego poke bowla jest ciepły ryż, można zastąpić go makaronami ryżowym, sojowym, soba lub komosą ryżową. Makaronowe nitki - podobnie jak w wersji oryginalnej ryż - również można podać na ciepło np. w mleku kokosowym.
  2. Najważniejszym składnikiem tej hawajskiej potrawy jest surowa ryba i od niej danie wzięło swoją nazwę. Sashimi z tuńczyka lub łososia, należy przygotować krojąc filety ryby najpierw wzdłuż, a następnie na paski lub kostki. Nie chcesz ryby w swoim daniu? Możesz wymienić ją na smażonego kurczaka, krewetki w tempurze, gotowane mięso kraba czy wołowinę teriyaki. W wegetariańskiej wersji bowla doskonale sprawdzi się tofu, można je wcześniej zamarynować, usmażyć lub po prostu doprawić orientalnymi przyprawami.
  3. Jeśli serwujesz bowl z surową rybą, jej smak doskonale dopełni sos sojowy. W zależności od pozostałych składników, które wylądują w misce, można też użyć dressingu na bazie tahini, masła orzechowego, chutney'a z mango, octu ryżowego lub melasy kokosowej.
  4. Świeże warzywa to absolutne "must" każdego bowla. Marchewka pokrojona w słupki, ogórek, liście sałaty, czerwona cebula czy awokado pasują doskonale niemal do wszystkiego. Warto postawić na warzywa, które mają ciekawe kolory - dzięki nim bowl zyska ładny, apetyczny wygląd. To, na jakie warzywa postawisz - zależy od Ciebie.
  5. Aby "podkręcić" smak poke bowla, warto dodać kilka składników typowych dla kuchni azjatyckiej. Doskonale spiszą się tutaj takie produkty jak: marynowany imbir, glony wakame, czy wasabi. Całość może zwieńczyć poszatkowana dymka lub ziarenka sezamu.

Estetyka dania - to, co zachwyca w bowlach

To, co wrzucisz do swojego poke bowla, zależy od Ciebie. Współcześnie serwowane w restauracjach miski są na tyle różnorodne, że można eksperymentować ze smakami do woli i puścić wodze kulinarnej fantazji. Ważne jest, aby wypełnić naczynie składnikami, które ciekawie się ze sobą komponują, ale mają różne tekstury i kolory. Dzięki temu Twoje danie zyska atrakcyjny, apetyczny wygląd, a przede wszystkim ciekawy, wyrazisty smak. W jakim naczyniu serwować danie? Różnorodność składników tej potrawy powoduje, że sama w sobie wygląda ciekawie i nie wymaga specjalnej ozdobnej zastawy czy elementów dekoracyjnych. Jak sama nazwa wskazuje, poke bowl podajemy w misce. Najlepiej takiej sporych rozmiarów i dosyć pojemnej. Jako że danie nosi znamiona kuchni japońskiej, zamiast klasycznych sztućców warto podać gościom pałeczki.

Na punkcie poke bowls oszalał cały świat. O jego popularności świadczyć może liczba publikacji z hashtagiem #pokebowl na Instagramie - jest ich niemal 900 tysięcy! Nic dziwnego - hawajskie danie ma mnóstwo walorów. Jest wyjątkowo smaczne i pożywne, szybko się je przygotowuje, pięknie wygląda i zawiera w sobie mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Jeśli chcesz być na bieżąco z oczekiwaniami klientów restauracji, rozważ wprowadzenie do menu poke bowli - niekoniecznie w tradycyjnej, hawajskiej wersji. Możesz przygotować swoją własną, autorską wariację smaków, zarówno w wariancie wytrawnym, jak i słodkim, deserowym. Oczekujący nowoczesnych kulinarnych propozycji klienci z pewnością to docenią.

Bowl w dostawie i na wynos?

W ostatnim czasie obserwujemy dynamiczny rozwój segmentu dostaw jedzenia, a trwająca pandemia i związane z nią restrykcje nałożone na sektor gastronomiczny w różnych krajach jeszcze ten rozwój przyspieszyły. Czy menu oparte na miskach sprawdzi się także w wariancie na wynos i w dostawach? Zdecydowanie tak. Zarówno forma miski (w przypadku dostaw np. papierowa), jak i składniki (ryż, słupki warzyw, nasiona, kawałki ryby, zapakowany oddzielnie sos) doskonale nadają się do transportu, a jakość dania zostanie utrzymana. Warto pomyśleć o tym, jak wyróżnić się wśród wielu ofert na rynku i dostarczyć klientom coś wyjątkowego. Może opcja skomponowania własnej miski - z bazy i zestawu dodatków do wyboru? Albo miski tematyczne, np. w konwencji kulinarnej podróży dookoła świata.