Ziemniaki zapiekane z pomidorami

  • Ziemniaki zapiekane z pomidorami

Ziemniaki zapiekane z pomidorami

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik zgodnie z wartością podaną na opakowaniu ziemniaczków Aviko

2. Wysmaruj blachę do pieczenia 70 gramami oleju i wstaw do piekarnika aby się nagrzała

3. Wsyp ziemniaczki Aviko na blachę, wstrząśnij i przemieszaj kilkukrotnie i rozłóż równomiernie

4. Wstaw blachę do piekarnika na około 40 minut, w temperaturze 200°C

5. Obierz i drobno posiekaj cebulę

6. Zagotuj w rondlu 30 gram oleju

7. Wrzuć cebulę do gorącego oleju i gotuj do momentu aż zmięknie i się zarumieni

8. Dodaj do rondla z cebulą przecier pomidorowy, zamieszaj i podgrzej

9. Dodaj do mieszanki pomidory z puszki, zamieszaj delikatnie i gotuj około 5-10 minut

10. Wyjmij blachę z ziemniaczkami z piekarnika i wyłóż ziemniaczki na czysty, duży talerz

11. Wylej sos z rondla równomiernie na ziemniaki i posyp danie posiekanym szczypiorkiem

Dobra rada:

Możesz dodatkowo wzbogacić danie podając je z paluszkami rybnymi, porcją dorsza lub kawałkami kurczaka. Idealnie do tej potrawy pasuje też zielony groszek.