Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik zgodnie z wartością podaną na opakowaniu ziemniaczków Aviko
2. Wysmaruj blachę do pieczenia 70 gramami oleju i wstaw do piekarnika aby się nagrzała
3. Wsyp ziemniaczki Aviko na blachę, wstrząśnij i przemieszaj kilkukrotnie i rozłóż równomiernie
4. Wstaw blachę do piekarnika na około 40 minut, w temperaturze 200°C
5. Obierz i drobno posiekaj cebulę
6. Zagotuj w rondlu 30 gram oleju
7. Wrzuć cebulę do gorącego oleju i gotuj do momentu aż zmięknie i się zarumieni
8. Dodaj do rondla z cebulą przecier pomidorowy, zamieszaj i podgrzej
9. Dodaj do mieszanki pomidory z puszki, zamieszaj delikatnie i gotuj około 5-10 minut
10. Wyjmij blachę z ziemniaczkami z piekarnika i wyłóż ziemniaczki na czysty, duży talerz
11. Wylej sos z rondla równomiernie na ziemniaki i posyp danie posiekanym szczypiorkiem
Dobra rada:
Możesz dodatkowo wzbogacić danie podając je z paluszkami rybnymi, porcją dorsza lub kawałkami kurczaka. Idealnie do tej potrawy pasuje też zielony groszek.