Ziemniaki nadziewane szarpaną wieprzowiną z sosem barbecue

  • Ziemniaki nadziewane szarpaną wieprzowiną z sosem barbecue

Ziemniaki nadziewane szarpaną wieprzowiną z sosem barbecue

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj sproszkowaną paprykę, czosnek, brązowy cukier, musztardę i sól. Natrzyj wieprzowinę tą mieszanką, przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).

Rozgrzej piekarnik do 150ºC. Włóż wieprzowinę do brytfanny i piecz przez ok. 4-5 godzin.

Przygotuj sos barbecue. W garnuszku na średnim ogniu połącz ocet, musztardę, keczup, brązowy cukier, czosnek, sól, pieprz cayenne i czarny pieprz. Gotuj powoli przez ok. 10 minut do momentu, aż cukier się rozpuści. Później, kiedy wieprzowina będzie już upieczona, dodaj do sosu płyn pozostały po pieczeniu mięsa.

Wymieszaj kapustę, marchew, czerwoną cebulę i dymkę w dużej misce. W osobnej miseczce połącz majonez, musztardę, ocet, sok z cytryny i cukier. Powstałym dressingiem zalej warzywa i delikatnie wymieszaj całość. Dopraw nasionami selera, solą i czarnym pieprzem. Włóż do lodówki na 2 godziny.

Po upieczeniu odłóż mięso, żeby odpoczęło. Następnie ułóż wieprzowinę na desce do krojenia i przy użyciu dwóch widelców, porozrywaj mięso na małe kawałki, usuwając przy okazji większe kawałki tłuszczu. Płyn pozostały po pieczeniu dodaj do sosu barbecue, a następnie w dużej misce wymieszaj kawałki mięsa z połową sosu.

Przygotuj wydrążone połówki ziemniaka ze skórką Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łyżką nałóż do każdej połówki szarpaną wieprzowinę wymieszaną z sosem barbecue, a na wierzchu połóż sałatkę. Podawaj z pozostałą częścią sosu.

Smacznego!