Ziemniaki nadziewane papryką

  • Ziemniaki nadziewane papryka

Ziemniaki nadziewane papryką

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 220°C (do 200°C jeśli z termoobiegiem). Pokrój paprykę w ok. 3-centymetrowe kawałki i umieść w dużym naczyniu do zapiekania. Dodaj cebulę, czosnek, oliwę, chilli, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby rozprowadzić oliwę na całości. Piecz ok. 20 minut, dopóki brzegi warzyw nie będą leciutko zwęglone.

2. Wyjmij z upieczonej potrawy ząbki czosnku, rozgnieć je na desce i dodaj do passaty. Passatę z czosnkiem wlej do warzyw i zapiekaj całość przez kolejne 10 minut. Jeśli potrzeba, dopraw.

3. Przygotuj ćwiartki ziemniaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie rozłóż całość do 5 żaroodpornych kokilek, dodaj upieczone papryki, każdą porcję posyp płatkami chilli i startą mozzarellą i wstaw na krótko do piekarnika, żeby ser się roztopił. Posyp kolendrą lub szczypiorkiem, podawaj z kwaśną śmietaną.

Smacznego!