fake_potato_nigiri

Ziemniaczane nigiri

Składniki

  • 4 Kremowe Wegańskie Gratiny Aviko
  • 12 krewetek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • Wędzona papryka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sok z 1 limonki
  • 225 ml oleju słonecznikowego
  • 3 gałązki kolendry
  • 2 marakuje
  • 4 łyżki soku z czerwonych pomarańczy
  • 2 kumkwaty
  • 3 truskawki
  • ½ awokado
  • 12 liści shiso
  • Jadalne kwiaty
aviko-kremowe-weganskie-gratiny-one-for-all na talerzu w restauracji

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 min

  1. Obierz krewetki. W rondelku rozgrzej oliwę. Drobno posiekaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Dodaj pancerzyki krewetek i smaż przez 3 minuty. Posyp szczyptą papryki wędzonej. Wlej 600 ml wody i zagotuj z dodatkiem przypraw (np. pieprzu, liścia laurowego lub tymianku).
  2. Zmniejsz ogień do małego i gotuj bulion przez 10 minut, aż objętość zmniejszy się do 1/4. Odcedź bulion z krewetek.
  3. Przygotuj gratiny zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez 10 minut, tak aby pozostał wystarczająco miękki, aby można było uformować quenelle.
  4. W blenderze przygotuj majonez z jajka, musztardy, soku z 1/2 limonki i oleju słonecznikowego. Dopraw majonez bulionem z krewetek i solą.
  5. Drobno posiekaj kolendrę. Ubij dressing z miąższu marakui, 2 łyżek soku z czerwonych pomarańczy i kolendry. Dopraw sokiem z limonki.
  6. Pokrój kumkwaty i truskawki na cienkie plasterki. Pokrój również awokado na plasterki. Krewetki przekrój wzdłuż na pół.
  7. Uformuj 12 quenelles z gratinów. Rozłóż dressing z liśćmi shiso na 4 talerzach. Na wierzchu ułóż quenelles, a na nich 1-2 cienkie plasterki awokado.
  8. Posmaruj krewetki cienką warstwą majonezu krewetkowego i ułóż je na awokado. Udekoruj nigiri truskawkami, kumkwatami i jadalnymi kwiatami.

Wskazówka: Nie chcesz używać surowych krewetek? Ugotuj je przez 1 minutę w ciepłym bulionie.