![zielone-tapas](/_next/image?url=https%3A%2F%2Faviko-eu.s3.eu-west-2.amazonaws.com%2Fpoland%2F2023-07%2Fzielone-tapas.jpg&w=1920&q=100)
Zielone Tapas
SKŁADNIKI
AVIKO
8 Cheez Onion Rings
8 Chicken Pops
300 g frytek Grip 'n Dip
POZOSTAŁE
4 szaszłyki z grillowanymi warzywami*
100 g marynowanych serc z karczochów
100 g sera Iberico lub Manchego
100 g chleba figowego
150 g kromek tortilli (schłodzonych)
75 g solonych lub wędzonych migdałów
SOSY
1 porcja oliwkowego aioli*
1 porcja kremu z karczochów*
![zielone-tapas](/_next/image?url=https%3A%2F%2Faviko-eu.s3.eu-west-2.amazonaws.com%2Fpoland%2F2023-07%2Fzielone-tapas.jpg&w=1920&q=100)
*SZASZŁYKI Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI - 16 SZTUK
Pokrój 1 cukinię, 1 bakłażana i 1 czerwoną paprykę na 2 cm kawałki. Dopraw warzywa 3 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
Grilluj warzywa na patelni grillowej albo grillu. Ostudź grillowane warzywa i nadziać je na 16 patyczków do szaszłyków.
*OLIWKOWE AIOLI - 4 PORCJE
Zmiksuj w robocie kuchennym lub blenderze ręcznym 150 g oliwek bez pestek ze 100 g aioli. Przechowuj aioli w czystym pojemniku w lodówce.
*KREM Z KARCZOCHÓW - 4 PORCJE
Zmiksuj w robocie kuchennym lub blenderze ręcznym 500 g karczochów (z puszki) z 2 ząbkami czosnku i 2 łyżkami majonezu na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krem z karczochów przechowuj w czystym słoiku w lodówce.